Preskočite na glavni sadržaj

Filmovi Deimantasa Narkevičiusa u zagrebačkom MSU

U okviru izložbe 'Da Capo' Deimantasa Narkevičiusa u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti, 17. veljače u dvorani Gorgona prikazat će se dva filma tog istaknutog litavskog umjetnika afirmiranog i na međunarodnoj sceni – 'Uloga života' i 'Ograničeni osjećaj'.
vrijeme: 17.02.2015.
mjesto: Zagreb; MSU, Avenija Dubrovnik 17
url: http://www.msu.hr

Kratkometražni film "Uloga života" iz 2003. posveta je britanskom redatelju, filmskom skeptiku Peteru Watkinsu. Autor u tom filmu kombinira tri elementa, svoj intervju s Watkinsom u Litvi gdje je živio za vrijeme samonametnutog egzila, crteže litavskog krajolika parka Gruto koji je nakon osamostaljenja Litve postao spremištem socrealističkih skulptura te pronađene amaterske snimke svakodnevice u Brightonu.

Osim sadržajem, film je posveta Watkinsu i samim pristupom dokumentarnom žanru u kojemu se događaju neočekivani spojevi zvuka i slike s ciljem dekonstrukcije konvencionalne vizualne retorike povijesnog svjedočenja i pronalaženja vlastita kinematografskog jezika, koji povijest neće izložiti silama ideološke asimilacije i eksploataciji u masovnim medijima, ističe se u najavi Muzeja suvremene umjetnosti.

U filmu "Ograničeni osjećaj" Narkevičius istražuje poteškoće i paradokse života homoseksualnog para u vrijeme sovjetske okupacije Litve u sedamdesetima. To je priča o mladom pomoćniku kazališnog redatelja koji izgubi posao nakon što je optužen za homoseksualnost. Sovjetska policija ga ispituje, no on se ne može braniti, budući da institucionalizirani jezik koji koristi službenik prešutno poriče tu mogućnost.

Film je nastao u povodu izložbe "You are not Alone" 2011. u Barceloni, a prikazan je iduće godine na Berlinskom filmskom festivalu. Autor je njime istraživao odnos prema homoseksualnosti u vrijeme kada su homoseksualci, i u slučajevima kada za to nije bilo stvarnih dokaza, bili osuđivani i do tri godine, dok ženska homoseksualnost nije bila kriminalizirana jer se smatralo da se može izliječiti. Nastojao je i ostvariti kontakt sa starijom gay generacijom koja je zbog toga 'ostajala u ormaru' i nakon što je seksualna orijentacija postala stvar slobode izbora.

Izložba "Da Capo", koju kurira Marco Scotini u suradnji s kustosicom Radmilom Ivom Janković, bit će otvorena do 20. veljače. Riječ je o projektu koji objedinjuje umjetnikov rad od devedesetih do danas, neke od njegovih najznačajnijih filmskih djela koji su mu donijeli svjetsku popularnost ("Jednom u XX. stoljeću", "Glava", "Energy Lithuania", "His-story". Izložena je i rana instalacija "Sveti rat", te zvučna dokumentacija performansa "Tužne pjesme rata", ostvarenog prigodom Manifeste u St. Peterburgu.

Filmovi su na engleskom jeziku, u Hrvatskoj se prikazuju premijerno, a ulaz na projekcije je slobodan. Uvodno će ih predstaviti teoretičar i povjesničar filma Hrvoje Turković. (Hina)