Preskočite na glavni sadržaj

Talijanski filmovi s Mostre u zagrebačkom kinu 'Europa'

Zagrebačko kino 'Europa' ugostit će od 17. do 21. veljače deset talijanskih filmova koji su prikazani na zadnjem izdanju Venecijanskog filmskog festivala, u okviru drugog po redu programa 'Venecija u Zagrebu'. Ulaz je besplatan za prvi film u programu, a ulaznice se mogu preuzeti od 14. veljače na blagajni kina Europa do popunjenja dvorane.
vrijeme: 17.02.2015.
mjesto: Zagreb, Kino Europa, Varšavska 3
url: http://www.kinoeuropa.hr/

Program otvara film "Mračne duše" Francesca Munzija, koji je na prošlogodišnjoj Mostri nagrađen s nekoliko priznanja, a na projekciji će biti i glumac iz tog filma Peppino Mazzotta. Riječ je o drami na tragu kultnog filma "Kum", o trojici braće koji se okupljaju u rodnoj Kalabriji kako bi se suočili s mafijaškom prošlošću svoje obitelji.

Prikazat će se i film "Pasolini" Abela Ferrare, o posljednjim danima života talijanskog pisca i redatelja Piera Paola Pasolinija čija se 40. godišnjica smrti obilježava ove godine. Kroz rekonstrukciju posljednjih nekoliko dana Pasolinijevog života Ferrarin film pokušava dati odgovore na pitanja tko je ubio slavnog talijanskog filmaša, kojeg je kao pjesnika, pisca, marksista, novinara, katolika i homoseksualca, redovito pratio epitet kontroverznog. U hvaljenoj naslovnoj ulozi nastupa američki glumac Willem Dafoe.

Jedan od naslova iz ovogodišnjeg programa je "Hungry Hearts" Saveria Costanze, romantična drama o mladom bračnom paru, Talijanki i Amerikancu, čija se idila naruši kada se nakon rođenja djeteta sukobe zbog različitih pogleda na roditeljstvo. Glavne uloge u tom napetom filmu mračne atmosfere povjerene su Adamu Driveru i Albi Rohrwacher, a oboje su za svoje izvedbe na prošlogodišnjoj Mostri primili nagradu "Coppa Volpi".

Film "Besraman život" Renata De Marije, utemeljen na istoimenom romanu Alda Nove, prati mladića koji nakon raspada obitelji poželi umrijeti, no umjesto smrti na psihodeličnom putovanju pronalazi život, "Bez imalo milosti" Michelea Alhaiquea je priča o ljubavnom susretu dvoje ljudi koji bi mogao promijeniti njihove živote, "Izuzetan život" Maria Martonea prikazuje život talijanskog pjesnika Giacoma Leopardija koji je rastao pod budnim okom oca maštajući o slobodi koja ga negdje čeka, a drama "Perez" Edoarda De Angelisa prati odvjetnika koji mora prijeći granicu između zakona i kriminala ne bi li zaštitio vlastitu obitelj.

Na programu je i dokumentarac "Italy in a Day" Gabriela Salvatoresa, talijanska inačica britanskog projekta Ridleyja Scotta. Film je nastao na temelju četrdesetak video snimaka koje su Talijani slali na redateljev poziv, a u kojima su govorili o svojim strahovima, težnjama i mislima, događajima na jedan dan u listopadu 2013.

Kao i prošle godine prikazat će se neki nedavno restaurirani talijanski klasik, ovaj put to je "Poseban dan" Ettorea Scole iz 1977. u kojem glavnu ulogu tumači Sophia Loren. Ta najpopularnija talijanska glumica 20. stoljeća bit će i u fokusu popratne izložbe fotografija "Jučer, danas, Sophia" te dokumentarca "Žene koje su postale mit: Sophia pripovijeda o Loren" Marca Spagnolija, kojim je obilježen njezin osamdeseti rođendan.

Organizatori programa su Talijanski institut za kulturu u Zagrebu u suradnji sa Zagreb Film Festivalom.

Suradnjom na programu talijanskih filmova s Mostre, Zagreb se pridružilo krugu gradova (Moskva, Sankt Petersburg, Bejrut i Singapur) u kojima se predstavlja taj ugledni festival u Veneciji, s ciljem promocije talijanske kinematografije, ali i uspostavljanja dugoročne suradnje između međunarodnih festivala. (Hina)