Preskočite na glavni sadržaj

Film 'Most na kraju svijeta' Branka Ištvančića u Švedskoj

Film 'Most na kraju svijeta' Branka Ištvančića prikazat će se na Festivalu novog balkanskog filma BaNeFF, koji će se održati od 12. do 16. veljače u Stockholmu, a na tom festivalu posvećenom novijoj produkciji s područja Balkana, sudjeluje i hrvatska manjinska koprodukcija 'Dječaci iz Ulice Marksa i Engelsa' Nikole Vukčevića.
vrijeme: 12.02.2015.
mjesto: Gothenburg, Sweden
url: http://badco.hr/

Ištvančićev film odabran je kao jedini hrvatski film u konkurenciji dvanaest dugometražnih uradaka iz Srbije, Slovenije, Makedonije i Crne Gore, te će se natjecati za neke od nagrada u kategorijama najboljeg filma, najbolje ženske uloge, nagradu publike i posebnu nagradu festivala, izvijestio je Artizana film, u čijoj je produkciji film nastao.

Film je nastao prema scenariju Josipa Mlakića, kasnih devedesetih sela bosanskih Hrvata su uništena, pa su oni nastanjeni u kućama hrvatskih Srba, koji bi se pak prema posebnoj državnoj uredbi trebali početi vraćati u svoje kuće. U toj napetoj atmosferi nestane jedan starac, a slučaj preuzima policajac (Aleksandar Bogdanović), i sam nastanjen u srpskoj kući, koji se suočava i s vlastitim demonima prošlosti.

Festival BaNeFF održava se četvrti put u suradnji sa Gradom Stockholmom i Švedskim filmskim institutom, a usmjeren je na filmove koji se bave ili odnose na balkanske teme, filmove koji nemaju širu distribuciju po skandinavskim zemljama, a imaju kreativne vrijednosti.

Film "Most na kraju svijeta" hrvatsku je premijeru imao na festivalu u Puli, međunarodnu na festivalu u Montrealu, a početkom ove godine je krenuo u kino distribuciju. Napravljen je u koprodukciji s HRT-om, Srbijom, BiH i Francuskom.

Na festivalu u Stockholmu prikazat će se i film "Dječaci iz Ulice Marksa i Engelsa" Nikole Vukčevića, nastao u crnogorsko-hrvatsko-srpskoj koprodukciji, priča o dvojici braće i posljedicama krivih odluka.

Nakon glavnog događanja u Stockholmu, festival tijekom proljeća nastavlja putovati i prikazivati odabrane filmove u drugim gradovima Švedske i Norveške (Malmo, Goteborg, Vasteras, Umea, Norrkoping, Oslo i Bergen). (Hina)