Preskočite na glavni sadržaj

'Ne, ti ne!' – nova predstava u Maloj sceni

Predstava 'Ne, ti ne! ili o drukčijatosti ', koja se bavi problemima djece oboljelih od epilepsije, dramske autorice Kristine Gavran i kolektiva SKROZ, za mlade od 7 godina naviše, doživjet će svoju praizvedbu 12. veljače, u 19 sati.
vrijeme: 12.02.2015. 19 h
mjesto: Zagreb; Kazalište Mala scena, Medveščak 2
url: http://www.mala-scena.hr

'Ne, ti ne!'  je jedna drukčijasta predstava. Ima tortu od čarape, dvoglavo roditeljsko čudovište, Lanu koja može letjeti ušima i baku koja ne voli peći palačinke. Doktora Brku kojem brkovi rastu od špinata i čitanja knjiga i papigu koja tvrdi da cure ne smiju na brod. A ima i Niku koju ima jednu nevidljivu bolest.
 
Zato Niko ponekad osjeća ‘trnce, mravce, mravinjanje’, nekad mu se signali zapletu, a nekad spava zimski san. Niko, naime, ima epilepsiju.
 
Ta ‘nevidljiva’ i dan danas stigmatizirana bolest, s kojom živi više od 40.000 stanovnika Hrvatske, od kojih je preko 5000 djece, jedna je od različitosti ili – drukčijatosti, o kojima progovara predstava ‘Ne ti ne! ili o drukčijatosti’.
 
Njom će se Mala scena kao jedino hrvatsko kazalište priključiti tradicionalnim akcijama koje diljem svjeta od veljače do ožujka pokušavaju promijenti percepciju epilepsije, a u sklopu kojih ove godine Grad Zagreb pokreće i poseban edukacijski program za odgajatelje, ali i djecu.
 
Kako se s predsrasudama o bolesti, ali i strancima, ‘muškim’ i ‘ženskim’ poslovima nose djeca, a kako odrasli te kako umjesto straha prigrliti drukčijatost, propituje autorski tim kolektiva SKROZ, s kojim je Mala scena već realizirala prošlosezonski hit ‘Priču o zvuku’.
 
U suradnji s njjima tekst za predstavu napisala je nagrađivana mlada autorica Kristina Gavran. Po prvi put s Malom scenom, ali i kolektivom SKROZ surađuje scenograf Mauricio Ferlin, kostimografkinja je Hana Letica, likovno oblikovanje potpisuju Zita Nakić Vojnović i Klasja Habjan dramaturginja Maja Sviben, glazbu i oblikovanje zvuka potpisuje Vedran Peternel, a režiju Nora Krstulović. U predstavi igraju mladi, na audiciji odabrani glumci, Mateja Majerle, Petar Atansovski i Marko Hergešić. Producentica je predstave Vitomira Lončar.
 
Ovu drukčijastu predstavu prati i drukčijasta, digitalna knjižica za zadacima za djecu i odrasle, uz pomoć kojih svijet u kojem se igraju Tea, Niko i Ruben, može nastaviti živjeti i izvan kazališta. Na sam hrvatski Nacionalni dan oboljelih od epilepsije, 14. veljače, u Maloj sceni odigrat će se dvije svečane izvedbe u 17 sati i 18,30.

Fotografija: autori Vedran Peternel i Mauricio Ferlin