Preskočite na glavni sadržaj

'Pinocchio?' u riječkom HNK-u na hrvatskom jeziku

Hrvatska drama HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci u subotu, 7. veljače, izvest će u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku predstavu 'Pinocchio?', koja je na talijanskom jeziku premijerno izvedena u siječnja u produkciji Talijanske drame HNK, najavljeno je u četvrtak na konferenciji za novinare.
vrijeme: 07.02.2015.
mjesto: Rijeka, HKD na Sušaku, Strossmayerova 1
url: http://www.hnk-zajc.hr

Autorica teksta, nastalog po slavnom dječjem romanu Carla Collodija, glumica je talijanske drame Elvia Nacinovich, koja je predstavu i režirala.

Predstava je 15. siječnja na talijanskom jeziku izvedena pod naslovom "E se invece di Pinocchio... (A kad bi umjesto Pinocchia...)", a nakon premijere u Rijeci gostovala je u Istri.

U hrvatskoj inačici, u prijevodu Danijela Načinovića, glumit će glumci Hrvatske drame i nekoliko glumaca iz talijanske postave, poput Elene Brumini koja nastupa u glavnoj ulozi.

Ova je predstava slobodna prerada Collodijeva romana o Pinocchiju, a temelji se na pretpostavci da on umjesto laži govori isključivo istinu.

Uz Elenu Brumini, u predstavi "Pinocchio?" nastupit će Jerko Marčić, Leonora Surian, Dean Mikulić, Sabina Salamon, Denis Brižić i drugi.

Kostimografkinja je Manuela Paladin Šabanović, scenograf Dean Vukušić, a autor glazbe Bruno Nacinovich.

Glavni dramaturg riječkoga HNK Marin Blažević istaknuo je danas vrijednost mogućnosti korištenja dvorane HKD na Sušaku kao druge scene kazališta od početka ove godine.

Time se omogućuje postavljanje više izvedaba, a učinci su vrijedni na umjetničkom ali i financijskom polju, rekao je Blažević. Istaknuo je da je HNK samo u siječnju ostvario veći prihod nego u rujnu, listopadu i studenom prošle godine zajedno.

Ravnateljica Talijanske drame Leonora Surian istaknula je da će ovaj ansambl sa svojom inačicom predstave o Pinocchiju gostovati u Kopru, gdje će izvedbu snimati tamošnja televizijska kuća i emitirati je u svom programu. Planirano je i izdavanje DVD s tom snimkom, kazala je. (Hina)