Preskočite na glavni sadržaj

Predrag Pavić / Studija pokreta

U petak, 6. veljače, s početkom u 19 sati, u Galeriji  AŽ / Atelieri Žitnjak, otvara se izložba 'Studija pokreta' Predraga Pavića. Izložba ostaje otvorena do 13. veljače.
vrijeme: 06.02.2015. 19,00
mjesto: Zagreb, Croatia
url: http://galerijaklovic.hr/
Izložbu Studija pokreta čini video instalacija tj. projekcija filma pomoću ručno izrađenog projektora, zoopraksiskopa (uređaja za projiciranje pokretnih slika koji se koristio prije celuloidne filmske trake), koji prikazuje umjetnika kako u dječjem parku jaše drvenog konjića. Na suštinskoj je razini uočljiv iskaz i autoironična pozicija spram doživljaja umjetnosti kao nečeg nepotrebnog, besmislenog.

Pavić kao da prihvaća takav doživljaj, poslušno se uklapa u općeprihvaćen kliše i proizvodi nešto naizgled besmisleno koristeći pritom sve svoje kapacitete. Angažman u konačnici rezultira dokazom što ga on sam nudi tom općeprihvaćenom doživljaju protiv sebe, ali ne osobno sebe, on preuzima ulogu tipičnog primjera. Takva je ideja zapravo subverzivna no tek na onoj razini koju ‘općeprihvaćeni doživljaj’ uopće ne registrira. Jer kako bi taj kontekst uopće i prepoznao provokaciju koja se, između ostalog, manifestira karikaturalnim predstavljanjem pozicije umjetnika kao onog koji uvijek vesla kontra. /P.P.

Predrag Pavić rođen je u Zagrebu 1982. godine. Diplomirao je na Akademiji likovne umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu pri Nastavničkom odsjeku 2011. godine. Studijski boravi tri mjeseca u Budimpešti 2010. godine na Moholy-Nagy Univeristy of Arts and Design pri odsjeku Vizualnih komunikacija. Izlagao je na više skupnih i samostalnih izložbi u zemlji i inozemstvu. Finalist je Nagrade Radoslav Putar za 2012. godinu (s Markom Vojnićem), a nagrađen je Velikom nagradom X. Trijenala hrvatskog kiparstva 2009. godine i Nagradom za najboljeg diplomanta na ALU (summa cum laude) 2011. godine.