Preskočite na glavni sadržaj

Vodstvo po izložbi Petera Koglera i radionica za osobe s oštećenim vidom i sluhom

Danas, 5. veljače, u 17 sati, u Muzeju suvremene umjetnosti, kroz izložbu Petera Koglera posjetitelje će provesti kustosica Leila Topić. Nakon vodstva održava se radionica za osobe oštećena sluha i/ili vida, koju će voditi dvojica poznatih glazbenika: trubač Igor Pavlica i saksofonist Damir Prica.
vrijeme: 05.02.2015. 17,00
mjesto: Zagreb; MSU, Avenija Dubrovnik 17
url: http://www.msu.hr
Austrijski umjetnik Peter Kogler, čija izložba u Muzeju suvremene umjetnosti privlači veliku pozornost brojnih posjetitelja,  pristupa polju svog umjetničkog djelovanja na nov i hrabar način. On uključuje nove oblike djelovanja na području vizualnih i scenskih umjetnosti, zvuka i glazbe, pridajući im nova značenja. Zato za njega kažemo da pomiče granice umjetničkog izražavanja, stvarajući dojmljiv i uvjerljiv umjetnički svijet u kojem i mi možemo sudjelovati i uživati.  Kroz Koglerovu izložbu posjetitelje će provesti kustosica Leila Topić.

Nakon vodstva po izložbi slijedi radionica za osobe oštećena sluha i/ili vida koju će voditi dvojica poznatih glazbenika: trubač Igor Pavlica i saksofonist Damir Prica – Kafka, te uz pomoć kustosice Leile Topić osvijestiti povezanost Koglerovog vizualnog rječnika temeljenog na inovativnim tehnologijama sa zvukom. Uz pomoć trube, saksofona i objekata koji prenose zvučne vibracije, Pavlica i Prica će izgraditi jedinstveni zvučni okoliš koji će prenijeti slijepim i slabovidnim osobama akustične ekvivalente pojedinih Koglerovih radova.  Prijevod na znakovni jezik osigurava Savez gluho-slijepih osoba Dodir.

Sudjelovanje u radionici je besplatno.

Igor Pavlica profesionalno se bavi glazbom kao instrumentalist trubač od 1981.  svirajući po mnogim rock i jazz bandovima, a od 1985. postaje stalni član grupe „Haustor“. Nakon razlaza grupe 'Haustor', Igor Pavlica nastavlja svirati s Darkom Rundekom i u Cargo Orkestru. Osim angažmana u spomenutim grupama, Pavlicu su često angažirale poznate grupe poput „Filma“, „Psihomodo Popa“ „Naturalne mistike“, „Pips Chips i Videoclipsa“, „Majki“ ili „Leta 3“. Paralelno s angažmanom u rock grupama, Igor Pavlica započinje suradnju i s eksperimentalnom grupom muzičara unutar grupe Cul-de-Sac. Od 1999. ima stalni angažman u pop fusion bandu „Jinx“.

Damir Prica Kafka (saksofon, klavijature) osim što je poznat kao kultni saksofonist  grupe „Haustor“, Damir Prica, uz Dragana Pajića, osnivač je i glazbenik grupe Cul-de-Sac koja je početkom ovog stoljeća evoluirala u „Orkestar za ubrzanu evoluciju“. Od 1985. do 1987. bio je član grupe „Trobecove krušne peći“ koja ponovo nastavlja sa radom, član grupe „House of extreme music“ pod vodstvom Damira Bartola Indoša (od 1989. do danas), osnivač i član nizozemsko-hrvatskih bandova Pink Noise Quartet  ('96-'99) i De Reizende Verkoper (od 2002. do danas). Prica je i suosnivač i glazbenik u nedavno osnovanoj zagrebačkoj avangardnoj grupi „Franz Kafka Ensemble“ u kojoj istražuje inovativne i improvizacijske  pristupe glazbi i zvuku.