Preskočite na glavni sadržaj

Guercinova djela vraćena u Italiju

Izložbu 'Guercino: Svjetlo baroka' u protekla je tri mjeseca razgledalo 28.632 posjetitelja, a 35 djela tog talijanskog majstora baroknog slikarstva, u srijedu je iz zagrebačkog Muzeja za umjetnost i obrt, uz stručni tim kustosa, restauratora i tehničara, vraćeno u Cento i Bolognu iz čijih su pinakoteka većinom posuđena.
url: http://www.muo.hr
Bila je to zasigurno jedna od najznačajnijih izložbi u povijesti MUO-a, pred hrvatskom publikom prvi je put predstavljen Guercinov opus, a zadovoljni smo i brojem posjetitelja jer on nije brend za kojega svatko zna, rekao je ravnatelj MUO-a Miroslav Gašparović u razgovoru za Hinu.

Gašparović ističe kako je tim projektom Muzej dobio međunarodnu potvrdu da je u stanju vrhunski odraditi takav posao, a organizaciju i postav pohvalili su i talijanski kolege koji su surađivali na izložbi. Dobili smo i izuzetno značajne reference za jake projekte koje ćemo raditi narednih godina, a Zagreb i Hrvatsku čvrsto smo ucrtali u mapu jakih kulturnih europskih središta koja rade velike međunarodne izložbe, naglasio je.

Po njegovim riječima, Muzej bi mogao raditi i puno veće projekte, no sve je stvar sredstava za njihovu realizaciju. U ovom smo projektu imali sjajnu potporu talijanskih kolega, no s hrvatske strane Guercinova izložba ostvarena je s jako malo uloženog novca, dok ne dobijemo konačni izračun procjenjuje se da bi ukupna investicija mogla biti ispod 500 tisuća kuna, istaknuo je.

U nastavku turneje kojom se prikupljaju sredstva za restauriranje u potresu razrušene Gradske pinakoteke u Centu, s gotovo istim postavom kao u Zagrebu Guercinova izložba otvorit će se 3. ožujka u Tokiju, u National Museum of Western Art. Ta će izložba biti nadopunjena s nekoliko radova koji u Zagrebu nisu mogli biti izloženi, jer su u isto vrijeme bili na izložbi 'Od Guercina do Caravaggia' u Palači Barberini u Rimu.

Izložba Giovanija Francesca Barbierija, zvanog Guercino (Cento, 1591. – Bologna, 1666.) u Muzeju za umjetnost i obrt uslijedila je nakon još jedne uspješne suradnje tog muzeja s Italijom, izložbe Caravaggiove slike 'Večera u Emmausu' posuđene iz pinakoteke u Milanu.
Opus slikara kojeg odlikuje osobeni izraz likovnog naslijeđa Caravaggia i Caraccija bio je prikazan od 28. listopada do 31. siječnja, u kronološkom slijedu, od prvih narudžbi za opremu samostanske crkve Spirito Santo i župne crkve Renazzo u Centu do kasnih djela iz bolonjske faze. Predstavljene su oltarne pale i freske prenesene na platno, koje su izvorno nastale za crkve i palače u Centu, Guercinovu rodnom gradu ili u okolici, prostoru između Bologne i Ferrare za koji je njegov opus trajno vezan.

Veliku posjećenost zabilježio je i bogat popratni program izložbe, predavanja, koncerti barokne glazbe ansambla Antiphonus, kreativne likovne radionice.
 
MUO ove godine slavi 135. obljetnicu osnutka i tim će povodom 17. veljače proslaviti svoj rođendan. Tri dana kasnije otvorit će izložbu "U dobru i zlu" s vjenčanicama iz fundusa Muzeja, a 21. ožujka izložbu o slavnom arhitektu Hermanu Bolleu, koji je napravio projekt zgrade MUO-a.
 
Ta će izložba biti otvorena do kraja ljeta, dok se za jesen najavljuje izložba francuske grafike 17. i 18. stoljeća iz fundusa Muzeja, u sklopu festivala francuske kulture u Hrvatskoj 'Rendes-vous', a za kraj godine velika izložba posvećena baroknom kiparu Ivanu Komersteineru, koja će potom gostovati u Ljubljani.
(Hina)