Preskočite na glavni sadržaj

'Kosac' od 19. veljače u hrvatskim kinima

Dugometražni igrani film 'Kosac' redatelja Zvonimira Jurića, nakon festivalske turneje, 19. veljače stiže i u hrvatska kina.
vrijeme: 19.02.2015.
url: http://www.kinorama.hr/

Film je nastao po scenariju Jelene Paljan i Zvonimira Jurića, ima elemente trilera, a kako se ističe u najavi filma, dojmljive uloge ostvarili su Ivo Gregurević, Mirjana Karanović, Igor Kovač, Nikola Ristanovski, Lana Barić i Zlatko Burić Kićo.

Struktura filma je mozaična - predstavlja tri priče koje se događaju u jednoj noći i međusobno su povezane postupno gradeći realističnu sliku života radnika Ive u poljoprivrednom kombinatu te čitavoga kraja koji je, navodi se, kao i Ivo, zbog rata ostao zaustavljen i zaboravljen.

Hrvatskoj publici film je premijerno prikazan prošloga ljeta u glavnoj selekciji Pulskog filmskog festivala gdje je direktor fotografije Branko Linta osvojio Zlatnu Arene za kameru, a Zlatne Arene za najbolju glavnu i sporednu mušku ulogu Ivo Gregurević i Igor Kovač te nagradu Oktavijan Hrvatskoga društva filmskih kritičara za najbolji film u nacionalnoj konkurenciji.

Nakon Pule "Kosac" je bio na programu nekih od prestižnih filmskih festivala poput Toronto International Film Festivala, Palm Springs Film Festivala, Film Festivala i mnogih drugih filmskih festivala.

Za nacionalnu distribuciju toga hrvatsko-slovenskog filma zadužen je 2iFilm, a film će se prikazivati najprije u CineStar kinima, a nakon toga i u mreži neovisnih kinoprikazivača, priopćila je u utorak press-služba filma.

Film je producirala Kinorama - producentica je Ankica Jurić Tilić, u koprodukciji sa slovenskom kućom Forum Ljubljana. Sufinanciran je sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra, Slovenskog filmskog centra, Eurimagesa, MEDIA-e i Viba Filma. (Hina)