Preskočite na glavni sadržaj

Izložba Ive Haramine Milinković

Otvorenje izložbe kiparice Ive Haramine Milinković održat će se u utorak, 3. veljače, u Predvorju kina SC, s početkom u 19 sati. Izložba ostaje otvorena do 13 veljače.
vrijeme: 03.02.2015. 19,00
mjesto: Zagreb; Predvorje kina SC, Savska 25
url: http://www.sczg.unizg.hr
Kiparica Iva Haramina svoje likovno stvaralaštvo ne ograničava na standardne kiparske pristupe i materijale, što je pokazala i svojom prvom samostalnom izložbom u Kiosku SC-a, kojom je 2010. godine ukazala na istraživački pristup usmjeren ka proučavanju različitih medija, granica među njima i oblikovanja prostora, kojim postiže potpuni umjetnički potencijal.

Svoje traganje nastavila je i u protekle četiri godine, istražujući pogodnu metodu kojom bi onaj nesvjesni aspekt stvaralačke energije u potpunosti pretočila u konkretan i zreo ciklus umjetničkih radova.

Središte cijelog ciklusa postaje istraživanje i eksperiment te njezina potpuna otvorenost prirodnim potencijalima materijala koje koristi, a kojima je vrlo vješto ovladala i u središte pažnje postavila osnovne estetske odrednice: crtu, plohu, oblik i boju. Oblikovanju vunenih reljefa, perforiranih platana ili pak intervencijama na lomografijama, pristupa decentno i minimalistički, ali s namjerom da dinamizam i energetska kolanja postavi u prvi plan.

Promatramo li ciklus u cijelosti, postaje jasno kako takav pristup asocira na koketiranje s elementima arte povere, ali ponajviše s elementima spacijalizma, uz pomoć kojih umjetnica sintetizira svoj interes prema kiparstvu, crtežu, slikarstvu i fotografiji u zaokruženu i jasnu cjelinu, čiji potpuni potencijal ostaje poznat samo njoj, a promatraču nudi mogućnost istraživanja i spoznaje tog podsvjesnog umjetničkog nagona, koji pažljivo izviruje iz svake njezine intervencije.

Radovi Ive Haramine s jedne strane prodiru u prostor, oblikujući ga na mek, podatan i primamljiv način, u vidu reljefa od ovčje vune, a s druge strane perforirana platna utjelovljuju dvojaku prirodu oprostorenja, prodirući u okolinu diskretno, ali odrješito i snažno, istovremeno uvlačeći okolinu, pa i samog promatrača u jednu novu, ne u potpunosti poznatu umjetničku dimenziju.

Žutica, škare, konac, špaga i ovčja vuna te primarne boje i ne-boje sredstva su pomoću kojih Iva Haramina izgrađuje pomalo mističnu, ali elegantnu i nadasve prirodnu seriju radova, koja istovremeno nudi mogućnost treniranja percepcije, ali i odmaranja pogleda u prirodnosti i jednostavnosti oblikovanog materijala i energije. Sara Čičić

Iva Haramina Milinković rođena je 1978. u Zagrebu. Diplomirala je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu 2004. godine, a na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, smjer kiparstvo, 2009. godine. Sudjelovala je na više izložbi, radionica i terenskih nastava. Članica HDLU-a. Živi i radi u Zagrebu.