Preskočite na glavni sadržaj

Riječke premijere Factumovih filmova 'Goli' i 'Djeca tranzicije'

Premijera filma 'Goli' održat će se u Art-kinu Croatia u četvrtak, 29. siječnja, s početkom u 20 sati, dok će se premijera filma 'Djeca tranzicije' održati u petak, 30. siječnja, u 20 sati. Od 29. siječnja do 1. veljače, uz dokumentarce 'Goli' i 'Djeca tranzicije', prikazat će se još dva dokumentarna filma u produkciji nezavisne produkcijske kuće Factum u sklopu programa 'Factumentarci putuju'.
vrijeme: 29.01.2015. 20 h
mjesto: Rijeka; Art-kino Croatia, Krešimirova 2
url: http://www.art-kino.org/

Riječkoj premijeri nagrađivanog dokumentarnog filma 'Goli» prisustvovat će redateljica Tiha K. Gudac, dok će film «Djeca tranzicije» predstaviti redatelj Matija Vukšić, snimatelj Raul Brzić i montažerka Ana Šerić.

Dokumentarni film «Goli», prvijenac je redateljice Tihe K. Gudac u kojim se suočava s obiteljskom prošlošću obilježenom boravkom njezina djeda na Golom otoku. Film je 22. siječnja ove godine osvojio je Nagradu Srednjoeuropske inicijative inCE na 26. Međunarodnom filmskom festivalu u Trstu, dok je prošle godine nagrađen Srcem Sarajeva za dokumentarni film na Sarajevo film festivalu. Prije šezdesetak godina jedan je čovjek nestao i nije ga bilo četiri godine. Vratio se kao netko drugi, a sa sobom je donio bolnu tajnu. Pitanja je počela postavljati tek njegova unuka, ujedno i redateljica ovog filma, koja je još od djetinjstva željela razumjeti zašto djed ima ožiljke po tijelu, no on je preminuo nikome ne ispričavši cijelu priču. Film «Goli» istraživanje je na ruševinama prošlosti, mozaik nastao od tragova – obiteljskih fotografija i intimnih svjedočanstava grupe bliskih ljudi koje je ujedinilo isto mjesto – politički logor Goli otok poznat i kao otok slomljenih duša.

«Djeca tranzicije» film je koji prati odrastanje Davida, Natalije, Lane i Marte. Nakon izvrsnog nastupa pred skautima nogometnog kluba Barcelona, 8-godišnji David, kojeg su mediji prozvali Messijem iz Slavonskog Broda, nestrpljivo očekuje pozivnicu za La Masiju. Oko tog nepostojećeg komada papira izgrađeni su snovi o budućnosti Davida, ali i cijele njegove peteročlane obitelji. Jedanaestogodišnja Natalija dolazi iz skromnog okruženja, ne posjeduje smartphone i druge pomodne stvari pa ju kolege u razredu maltretiraju i primorana je promijeniti školu. Šestogodišnja Lana provodi dane presvlačeći se, šminkajući, plešući i igrajući igrice na mobitelu. Petnaestogodišnjoj Marti tinejdžersko doba ispunjeno vršnjačkim nasiljem u školi i na društvenim mrežama postalo je neizdrživo… Kako izgledaju sretno djetinjstvo i zdravo odrastanje i jesu li mogući u društvu koje još nije zakoračilo u vlastitu zrelost?

«Factumentarci putuju» donose još dva dokumentarna filma – «Čedo» Nikole Strašeka o Čedi Šarabi, čovjeku s margine kakvog svakodnevno viđamo po ulicama, parkovima i tramvajima te «Klasu optimist» Lane Šarić koja se na ljudski hrabar i umjetnički zreo način hvata u koštac s vlastitom bolešću i njenim posljedicama realizirajući tako jedinstven film koji plijeni optimizmom i u najtežim situacijama.

Raspored programa Factumentarci putuju:

četvrtak, 29.1.
20:00 Goli, režija: Tiha K. Gudac; Hrvatska, 2014., 75 min. – dokumentarni / premijera

petak, 30.1.
18:00 Goli
20:00 Djeca tranzicije, režija: Matija Vukšić; Hrvatska, 2014., 82 min. – dokumentarni / premijera

subota, 31.1.
18:00 Čedo, režija: Nikola Strašek; Hrvatska 2012., 52 min. - dokumentarni
19:00 Klasa optimist, režija: Lana Šarić; Hrvatska, 2010., 58 min. – dokumentarni