Preskočite na glavni sadržaj

'Čista petica/Excellent Five!'

U pet godina postojanja MEDIA deska Hrvatske, hrvatski su korisnici i dionici audiovizualne industrije povukli 3,3 milijuna eura bespovratnih sredstava, dok su u 2014. godini kroz Potprogram MEDIA dobili 531.424 eura, rečeno je danas na predstavljanju brošure 'Čista petica/Excellent Five!'.
vrijeme: 28.01.2015.
mjesto: Zagreb
url: http://mediadesk.hr/

Brošura je predstavljena u zagrebačkom Kulturno-informativnom centru, a objedinjuje rezultate petogodišnjeg razdoblja rada MEDIA deska Hrvatske od 2008. do 2013. godine.

"Čista petica je hrabar naziv, ali zaslužen, jer se radi o iznosu od 3,3 milijuna eura - odnosno, o potporama za 17 hrvatskih filmova, 5 hrvatskih filmskih festivala, za digitalizaciju 4 hrvatska kina, sufinanciranju 11 kina u okviru mreže Europa Cinemas te velikom broju potpora u okviru automatske i selektivne potpore europskog filma u Hrvatskoj", kazala je o prvih pet godina rada Martina Petrović, voditeljica Deska Kreativna Europa - Ureda MEDIA.

"Došao sam čestitati na uspješnoj prvoj petoljetci, jer iza tih pet godina stoji pet godina čistog sustavnog i svakodnevnog rada. Pratili smo kako iz ničeg nastaje nešto, kako od nule kreće jedan brojevni niz i kako se nešto gradi. Bio je potreban određeni napor da dorastemo toj kompjuterskoj igri koju nameće administracija Programa MEDIA, ali s druge strane pokazalo se da taj napor nije tako nevjerojatan kao što su skeptici mislili", kazao je Hrvoje Hribar, ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra.

Hrvatski projekti i korisnici su 3,3 milijuna eura od 2008. do 2013. godine dobili u kategorijama potpora za producente (517.742 eura), za festivale (575.310 eura), za umrežavanje i digitalizaciju kina (427.264 eura), u kategoriji potpora za automatsku i selektivnu distribuciju (1,348.502 eura), za kontinuirano usavršavanje (48.000 eura) te za stipendije hrvatskih korisnika (383.182 eura). U istom je razdoblju Hrvatska financijski sudjelovala u Programu MEDIA sa 730.381 eura.

U kategoriji potpora za producente posebno se uspješnom pokazala producentica Ankica Jurić Tilić iz Kinorame, koja je dobila sredstva u kategoriji razvoja skupnih projekata za razvoj četiriju filmova odjednom (Zagonetni dječak, Kosac, Zvizdan i Zeleni pas), zatim Studio Dim koji je rekorder u broju podržanih pojedinačnih projekata (Noćni brodovi, Trampolin i Moj dida je vanzemaljac), dok je najveći iznos za razvoj pojedinačnog projekta dobila Helena Bulaja za Mehaničke figure/Inspirirani Teslom (60.000 eura). Posebno je istaknut uspjeh dobivanja potpore za radionicu ZagrebDoxPro, prvi program kontinuiranog usavršavanja iz Hrvatske kojeg sufinancira MEDIA.

Također, izneseni su i podaci o ostvarenim sredstvima u 2014. godini u okviru Potprograma MEDIA, u kojem su hrvatski korisnici povukli 531.424 eura bespovratnih sredstava. Zanimljivo je i znakovito da je te godine, na drugom roku za razvoj pojedinačnih projekata, Hrvatska bila na razini Velike Britanije jer je dobila potporu za četiri filma, kazala je Petrović.

Neki od projekata koji su 2014. godine dobili sredstva predstavljeni su pred zagrebačkom publikom: dugometražni igrani film Nosila je rubac črleni u produkciji Nine Petrović iz tvrtke Švenk i Danijela Peka iz Antitalent produkcije, televizijska igrano-animirana serija za djecu Pričaj mi, pričam ti u produkciji Darije Kulenović Gudan i Marine Andree Škop iz Studija Dim, te dokumentarac U potrazi za izgubljenom državom u režiji Marije Ratković Vidaković i produkciji Barbare Jukopile i Vere Robić-Škarice iz Hrvatskog filmskog saveza.

Potporu su lani hrvatski korisnici ostvarili i kao partneri u okviru programa razvoja publike: projekt Operacija kino predstavila je Ena Rahelić iz Sarajevo Film Festivala, a Kino Mediteran koji je dio istog projekta predstavio je Alen Munitić iz Festivala mediteranskog filma Split, Sergej Stajnokovski iz Avvantura Film Foruma predstavio je program Eye to Eye, Marina Burić iz Restarta projekt KineDok, dok je Sandra Maričić ispred HRT Akademije predstavila projekt Fred@School.

Više o hrvatskim rezultatima kao i Potprogramu MEDIA možete saznati na stranici www.mediadesk.hr.

Izvor: HAVC