Preskočite na glavni sadržaj

'Kokoška' Une Gunjak na ovogodišnjem Sundance Film Festivalu

Komedijom 'Bronze' Bryana Buckleya, o nekadašnjoj američkoj ljubimici, gimnastičarki s osvojenom broncom koja se ne može pomiriti da je prošlo njezinih pet minuta slave, u četvrtak je u Park Cityju otovren ovogodišnji Festival neovisnog filma Sundance, a među dvjestotinjak filmova koji će se prikazati do 1. veljače, bit će i njemačko-hrvatska koprodukcija 'Kokoška' Une Gunjak, koja se natječe konkurenciji kratkometražnog filma.
vrijeme: 22.01.2015.
mjesto: Chicago, USA
url: http://www.in-time-performance.org

Sundance tradicionalno u siječnju donosi neka od ponajboljih filmskih ostvarenja u igranoj, dokumentarnoj i kratkometražnoj konkurenciji, predstavlja izabrane filmove iz cijelog svijeta, otkriva nova imena filmske scene.

Svake godine iz tog malog skijaškog mjesta, koje jednom godišnje postaje svjetska prijestolnica nezavisne produkcije, filmovi kreću u pohod po filmskim festivalima. Prošle je godine tako bilo s "Odrastanjem" Richarda Linklatera i "Ritmom ludila" Damiena Chazellea, koji su danas u utrci za Oscare u nekoliko kategorija, nakon što su već osvojili Zlatne globuse.

Festival ove godine obilježava selekcija vrhunskih filmova i povratak njegova slavnog osnivača Roberta Redforda na ekran. Sedamdesetosmogodišnji glumac pojavit će se u filmu Kena Kwapisa "A Walk in the Woods", adaptaciji knjige američkoga putopisca Billa Brysona, u kojoj glume još Nick Nolte i Emma Thompson.

Među posebno zanimljivim filmovima godine ističe se "Going Clear", dokumentarac o scijentologiji Oscarom nagrađivanog redatelja Alexa Gibneya, što je adaptacija dobitnika Pulitzera Lawrencea Wrighta. Film prikazuje osmero bivših scijentologa koji govore o tome kako njihova crkva vrbuje vjernike i na što je sve spremna u ime religije.

U filmu "Last Days in the Desert", Ewan McGregor utjelovljuje Isusa koji četrdeset dana posti i moli u pustinji, stavljajući se na dramatični test, a "Z for Zachariah" je postapokaliptična priča o mladoj ženi koja misli da je jedina preživjela na Zemlji sve dok ne sretne znanstvenika na umoru.

Film "The Overnight" prati par koji iz Seattlea seli u Los Angeles i u silnoj želji da se prilagode novoj sredini provode bizarnu večer u kući novog prijatelja svoga sina, a "Strangerland", s Nicole Kidman i Josephom Fiennesom, par koji prolazi najgore trenutke u životu dok traže svoju nestalu djecu, tinejdžere.

Sundance je tradicionalno i mjesto za otkrivanje dokumentarnih filmova - "The Chinese Mayor" prikazuje nekoć veliki i važan kineski grad Datong koji je danas najzagađeniji grad u Kini i na rubu infrastrukturnog kolapsa, a "The Hunting Ground" se bavi šokirajućom statistikom koja otkriva nešto što se godinama ne prijavljuje - jedna od pet žena na američkim koledžima bila je žrtva seksualnog zločina.

O još jednoj aktualnoj temi - kontradikcijama američkog pravosudnog sustava progovara dokumentarni film "3 And 1/2 Minutes", kroz priču o slučaju ubojstva nenaoružanog sedamnaestogodišnjaka Jordana Davisa.

U programu su i dokumentarni filmovi posvećeni glazbenicima - "What Happened, Miss Simone?", biografija velike jazz dive Nine Simone koja donosi i dosad nikad objavljene i rijetke audio zapise, te "Kurt Cobain: Montage of Heck", u kojem je pjevač Nirvane prikazan putem kućnih filmova, njegovih umjetničkih radova, fotografija i dnevnika.

Filmovi iz tridesetak zemalja izabrani su ove godine između čak 12. 166 pristiglih prijava, a film Une Gunjak ušao je u konkurenciju među više od osam tisuća prijavljenih kratkometražnih uradaka. (Hina)