Preskočite na glavni sadržaj

Dan Instituta za arheologiju

Institut za arheologiju otvara svoja vrata u ponedjeljak,  26. siječnja, u sklopu Dana Instituta.
vrijeme: 26.01.2015.
mjesto: Berlin, Germany
url: http://www.max-planck-science-gallery.de/
Kroz program Dana Instituta prvo će ravnatelj dr.sc. Marko Dizdar uručiti priznanja Instituta suradnicima koji su svojim djelovanjem zadužili Institut.

Za dugogodišnju suradnju s Institutom za arheologiju  dobitnik  je Ivan Zvijerac, osnivač Društva za povjesnicu i starine Torčeca koji  djeluje prikupljajući vrijedne podatke o kulturnoj baštini Podravine, a koji je pridonio unapređivanju arheološke struke i znanosti  te kulturne baštine i za kojeg možemo reći da je veliki prijatelj Institituta.

Za suradnju u 2014. godini, su tri dobitnice: Beatrice Vnučec, Karla Josipa Bekić i Sara Jelovčić. Riječ je o učenicama Ženske opće gimnazije Sestara milosrdnica koje su se posebno istakle prilikom rada na projektu popularizacije znansoti Instituta. Ženska opća gimnazija i Institut surađuju već nekoliko godina na različitim temama koje se predstavljaju kroz edukativne radionice. Učenice Sara, Karla i Beatrice su se posebno istakle prilikom rada na temi „Rimska škola“ kada su napravile izradile repliku rimskog abacusa prema dostupnim arheološkim podacima, naučile rukovati prvim računalom te pronašle internetsku aplikaciju kojom su predstavile svoj rad.

Nakon dodjele priznanja učenice Beatrice Vnučec, Karla Josipa Bekić i Sara Jelovčić će zajedno s voditeljicom programa popularizacije znanosti Instituta za arheologiju dr. sc. Ivanom Ožanić Roguljić prikazati kako je radilo rimsko računalo.

Program će se nastaviti predavanjem koje će održati  dr. sc.  Vitomir Belaj i dr. sc.  Juraj Belaj pod nazivom  Mit u prostoru. Dan će završiti interaktivnom radionicom Gradimo neolitičko selo koju vodi Katarina Botić, aistenica Instituta za arheologiju.

U okviru Dana Instituta svi građani i kolege mogu se informirati o programu i načinu rada te aktualnim istraživačkim projektima IARH-a.
Organizirana je prigodna prodaja nakladničih  izdanja IARH-a.