Preskočite na glavni sadržaj

Uoči Oscara - nominirani filmovi u Cinestar kinima

Uoči skorašnje dodjele Oscara, od 22. do 31. siječnja u multipleks kinima Cinestar održava se jedanaesta Oscar revija, kojom se već tradicionalno, dijelom i premijerno, predstavljaju filmovi koji su nominirani za tu prestižnu američku filmsku nagradu.
vrijeme: 22.01.2015.
url: http://bonobostudio.hr/

Među odabranim filmovima su i "Birdman" Alejandra Gonzaleza Inarritua te "Hotel Grand Budapest" Wesa Andersona, koji imaju najviše nominacija, svaki po devet. Prvi je satira iz svijeta show businessa u čijem je središtu glumac (Michael Keaton) kojega su svi zapamtili po trash ulozi, što on želi promijeniti, a radnja drugog filma odvija se u slavnome europskom hotelu u razdoblju između dva rata, u kojemu se prate avanture vratara Gustava H. i njegova pomoćnika i štićenika, dječaka po imenu Zero Moustafa.

"Igra oponašanja" Mortena Tylduma, koja ima osam nominacija, snimljen je prema istinitoj priči Alana Turinga, britanskog matematičara i informatičara intrigantnog privatnog života koji je tijekom Drugog svjetskog rata uspio dekodirati šifrirani komunikacijski sustav kojeg su nacisti koristili u međusobnoj komunikaciji.

Sa po šest nominacija slijede "Snajperist" Clinta Eastwooda, u kojemu američki vojnik (Bradley Cooper) nakon četiri misije u Iraku i povratka kući shvaća da u tom ratu ne može pobijediti, te "Odrastanje" Richarda Linkratera, koji je sniman tijekom 12 godina, prateći odrastanje dječaka (Ellar Coltrane) od njegove 5. godine do punoljetnosti. U ulozi njegovih roditelja pojavljuju se Ethan Hawke i Patricia Arquette.

Biografska drama "Teorija svega" Jamesa Marsha, s pet nominacija, prati ključne događaje iz zajedničkog života slavnog fizičara Stephena Hawkinga i njegove supruge Jane, a jednako toliko osvojili su i "Ritam ludila" Damiena Chazellea, koji je dosad osvojio više od četrdeset nagraada na festivalima, priča o ambicioznom mladom jazz sviraču bubnjeva koji se želi probiti na sam vrh elitnog glazbenog konzervatorija te "Interstellar" Christophera Nolana, film o svemirskoj misiji izvan granica naše galaksije.

Četiri nominacije ima "Foxcatcher: Priča koja je šokirala svijet" Bennetta Millera, film u čijem je središtu odnos dobitnika zlatne Olimpijske medalje u hrvanju Marka Schultza i bogataša Johna du Ponta, a prikazat će se i filmovi koji imaju po tri nominacije - moderna bajka "U šumi" Roba Marshalla s tri nominacije i biografska drama "Nesalomljivi" Angeline Jolie o heroju Drugog svjetskog rata, sportašu Louisu Zamperiniju.

Revija donosi i filmove "Sudac" Davida Dobkina, "Noćne kronike" Dana Gilroya, "Nestala" Davida Finchera, "Dva dana, jedna noć" braće Dardenne, animirani film "Ekipa za 6", te iz kategorije filmova na stranom jeziku poljska drama "Ida" Pawela Pawlikowskog, ruski film "Levijatan" Andreya Zvjaginceva i argentinski "Divlje priče" Damiana Szifrona.

Ovogodišnja, 87. dodjela Oscara, najiščekivaniji filmski događaj godine, održat će se 22. veljače u Hollywoodu. (Hina)