Preskočite na glavni sadržaj

Izložba američkog dizajnera Miltona Glasera u Zagrebu

Izložba američkog dizajnera Miltona Glasera u Zagrebu
Izložba 'Crtanje je promišljanje', sa 180 radova iz pedesetogodišnje karijere jednog od najvećih svjetskih dizajnera i ilustratora Miltona Glaser, otvorit će se 27. siječnja, u Izložbenom salonu Izidor Kršnjavi u Zagrebu.
vrijeme: 27.01.2015.
mjesto: Zagreb; Izložbeni salon Izidor Kršnjavi, Trg maršala Tita 11
Predstavit će se radovi koji su prethodno objavljeni u njegovoj istoimenoj monografiji 'Drawing is Thinking' iz 2008. godine, a koje je za knjigu, kao i za izložbu, osobno odabrao, pažljivo ih uređujući kao niz crteža s različitim motivima.

Izravna veza između crteža nije uvijek na prvu uočljiva, no pažljivom promatraču neće promaknuti što ilustrira Glaserovu posvećenost uvjerenju da crtanje nije samo način prezentiranja, već i razumijevanja te doživljavanja svijeta, ističe se u najavi izložbe.

Izložbu organizira proslavljeni ilustrator i dizajner Mirko Ilić, bivši učenik Škole primijenjene umjetnosti i dizajna, u suradnji s tom školom i Udrugom bivših učenika te škole (UBU) te umjetničkom platformom Organizam i SOS Dizajn Festivalom iz Sarajeva.

Kao izuzetno plodan autor postera i printova, Glaser je izlagao diljem svijeta, od čega se ističu samostalne izložbe u Centreu Pompidou u Parizu i Muzeju modernih umjetnosti u New Yorku. Njegova su djela dio stalnih postava brojnih muzeja, a variraju od planetarno poznatih kao što je 'I (srce) NY' do grafika i dekorativnih programa za restorane nekadašnjeg World Trade Centra u New Yorku.
 
Taj istaknuti američki umjetnik (1929.) pohađao je newyoršku srednju školu za glazbu i umjetnost, potom Cooper Union umjetničku školu te Akademiju likovnih umjetnosti u Bologni. Bio je jedan od osnivača revolucionarnog Pushpin studija, otvorenog 1954., s Clayom Felkerom pokretač New York Timesa te, među ostalim, utemeljitelj dizajnerske tvrtke WBMG.
 
Smithsonian Cooper - Hewitt National Design Museum dodijelio mu je Nagradu za životno djelo, za izuzetno značajan i dugotrajan doprinos dizajnu, a američki predsjednik Nacionalno odličje za umjetnost.
 
Glaser je u poruci organizatorima izložbe u Hrvatskoj istaknuo kako je uvijek vjerovao kako je crtanje najizravniji način učenja gledanja, promatranja te je možda je upravo sam proces tog učenja ujedno najvažniji uspjeh koji kao ljudski rod možemo ostvariti.
 
Prošle godine njegovi su plakati dijelom već predstavljeni u istom izložbenom prostoru, u okviru izložbe 'Underground images - 'Slike iz Podzemne: plakati Škole vizualnih umjetnosti iz podzemne željeznice, od 1947. do danas'. Osim tom izložbom, suradnja s Mirkom Ilićem rezultirala je sudjelovanjem dvoje učenika ŠPUD-a u ljetnom programu njujorške Škole vizualnih umjetnosti kada su, među ostalim, posjetili Glaserov studio 'Art is Work'.
 
Dosad je Glaserova izložba bila postavljena u Ljubljani, Beogradu, Cetinju i Sarajevu, a u Izložbenom salonu Izidor Kršnjavi Škole primijenjene umjetnosti i dizajna bit će otvorena do 6. veljače. U popratnom dijelu organizirat će se vodstva kroz izložbu za učenike i studente, a prigodom njezina zatvaranja, prikazat će se dokumentarni film o tom umjetniku 'To inform and delight'.
(Hina)