Preskočite na glavni sadržaj

Hrvatski umjetnici na izložbi 'Umjetnost nema alternative' u Bratislavi

Izložba 'Umjetnost nema alternative - Arhiv umjetnika u akciji', koja je otvorena do početka veljače u Bratislavi u izložbenom prostoru Tranzit.sk, predstavlja djela umjetnika zemalja središnje i istočne Europe, među kojima su mnogi iz Hrvatske, a obuhvaća razdoblje od šezdesetih godina prošlog stoljeća do danas.
vrijeme: 09.01.2015.
mjesto: Bratislava; Tranzit.sk, Beskydská 12
url: http://sk.tranzit.org
Koncept izložbe temelji se na pretpostavci kako biti protiv ustaljenog mišljenja ili učiniti nešto beskorisno, kontraproduktivno ili nerazumljivo u okvirima društvenog i političkog konsenzusa može i biti put kojim umjetnost doprinosi pozitivnim promjenama, ističu u najavi izložbe iz Instituta Tomislav Gotovac.

Putem fotografske i video dokumentacije prikazuju se umjetničke strategije u urbanim javnim prostorima, akcije, hepeninzi, parole, performansi, a premda se neki od izloženih radova mogu doimati apsurdnim, pretjeranim, nemoralnim, smiješnim ili herojskim, zajednička im je želja za subverzijom, razbijanjem ustaljenih normi, prekoračenjem granica i demonstracijom novih ideja, dodaje se.

Naslov izložbe preuzet je iz istoimene akcije Vlade Marteka, izvedene u Zagrebu 1986. kada je umjetnik na više mjesta u središtu grada zlatnim sprejom ispisao parolu 'Umjetnost nema alternative', što je kritika dominantne političke prakse i parafraza 'socijalizma koji nema alternative'.

Martek je sedamdesetih bio član Grupe šestorice autora za koje je karakteristično da su putem 'izložbi-akcija' uspostavljali izravni dijalog s publikom i koji su zastupljeni i na izložbi u Bratislavi.

Uz međunarodno istaknute umjetnike kao što su Pawel Althamer, Calin Dan, Braco Dimitrijević, grupa IRWIN, Šejla Kamerić, Milan Knižak, Julius Koller, Jiri Kovanda, grupa OHO, Dan Perjovschi, Janos Sugar, Balint Szombathy, Endre Tot, izlažu hrvatski autori, Nemanja Cvijanović, Fokus Grupa, Tomislav Gotovac, Grupa šestorice autora, Igor Grubić, Goran Trbuljak, Željko Jerman, Vlado Martek, Mladen Stilinović i Slaven Tolj.

Tomislav Gotovac je predstavljen fotografskom dokumentacijom triju akcija, 'Straking' (1971.) izvedenom u središtu Beograda kada je protrčao prometnom ulicom gol uzvikujući 'Ja sam nevin', 'Zagreb, volim te' (1981.) kada je gol prošetao Ilicom, izražavajući ljubav prema Zagrebu te 'Osmjesi ljetne noći u podne' (1998.), izvedene na zagrebačkom Cvjetnom trgu, gdje je prosvjedovao protiv uvođenja poreza od 22 posto na knjige.

Kustosica izložbe u Bratislavi, koja se održava od 9. siječnja do 1. veljače, je Hajnalka Somogyi.
(Hina)