Preskočite na glavni sadržaj

Domenico Quaranta: Onkraj novomedijske umjetnosti

Predstavljanje knjige 'Onkraj novomedijske umjetnosti' Domenica Quarante i razgovor s gostima - Janez Janša (Ja sam Janez Janša), Nadija Mustapić (APURI), Tomislav Brajnović (APURI), održava se u četvrtak, 22. siječnja, u 19 sati, u Galeriji Filodrammatica u Rijeci.
vrijeme: 22.01.2015. 19,00
mjesto: Rijeka; Filodrammatica, Korzo 28
url: http://www.drugo-more.hr
Domenico Quaranta (IT) je uvaženi kritičar i kustos u domeni novomedijske umjetnosti. Redovito objavljuje radove u časopisima Flash Art i Artpulse, a potpisuje ili je uređivao niz utjecajnih knjiga na temu: Mediji, novi mediji, post mediji (2010.), Umjetnost u vrijeme video igara (2006.), U tvojem računalu (2011.), Onkraj novomedijske umjetnosti (2013.).
 
Predstavljanje knjige i razgovor s gostima održava se u sklopu programa Refleks u organizaciji Drugog mora, a u okviru projekta Masters and Servers koji se bavi kulturom umrežavanja, internetskom tehnologijom i značenjem post digitalnog. Pozvani gosti su Janez Janša, konceptualni umjetnik i Nadija Mustapić i Tomislav Brajnović, profesori novomedijske umjetnosti na Akademiji primijenjene umjetnosti u Rijeci.

Nakon kratkog predstavljanje knjige Onkraj novomedijske umjetnosti (2013), u otvorenom razgovoru s gostima raspravljat ćemo o distinkciji novomedijske umjetnosti u odnosu na ostale umjetničke forme, o pitanju recepcije, distribucije takvih umjetničkih radova, o strukturi publike i uopće društvenoj relevantnosti novomedijske umjetnosti, kao i o edukaciji – odnosno kako nekoga naučiti da se bavi novim medijima. Nadamo se da ćete se odazvati u velikom broju i iskoristiti priliku da nejasnoće o ovoj uzbudljivoj temi promislite s nesvakidašnjim riječkim gostom- koji svakodnevno radi na inovaciji novomedijskih strategija, njihovom usustavljivanju i nomenklaturi.

Osim što piše, Domenico je radio na organizaciji manifestacija 'Holy Fire: Art of the Digital Age' u Briselu, 'Pixxelpoint' u Novoj Gorici, 'RE:akt! | reconstruction, re-enactment, re-reporting' u Bukureštu, Ljubljani, Rijeci i Mariboru, 'Playlist' u Gijonu i Briselu te na 'Collect the WWWorld: The Artist as Archivist in the Internet Age' u Bresciji i New Yorku. Također, Domenico Quaranta je umjetnički direktor u LINK centru za umjetnost te predaje na Akademiji primijenjene umjetnosti Brera u Milanu, a povremeno i na drugim sveučilištima u Italiji.

Domenicovu knjigu 'Onkraj novomedijske umjetnosti' (Beyond New Media Art) možete besplatno preuzeti na linku ovdje.