Preskočite na glavni sadržaj

Predstavljanje grafičke mape Karine Sladović

U Kabinetu grafike Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, u srijedu, 21. siječnja, u 12 sati, održava se predstavljanje grafičke mape Karine Sladović 'Podmorje'. Na predstavljanju će govoriti upraviteljica Kabineta grafike mr. sc. Slavica Marković, akademik Tonko Maroević i umjetnica, akad slik. grafičarka Karina Sladović.
vrijeme: 21.01.2015. 12,00
mjesto: Zagreb; Kabinet grafike Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Strossmayerov trg 12
url: http://info.hazu.hr
U ediciji Argola Kabineta grafike Hrvatske akademije znanosti objavljena je mapa Karine Sladović s pet grafičkih listova realiziranih tehnikama dubokoga tiska.

 Karina Sladović istaknuta je hrvatska grafičarka srednje generacije, vješta majstorica grafičkih tehnika i dosljedna predstavnica figuracije u hrvatskoj suvremenoj grafici. U klasi profesorice Dubravke Babić naučila je zakonitosti i vještine dubokoga tiska, u njemu prepoznala neizmjerni potencijal, oblikovala autentičan  rječnik  te ostvarila najvrjednije primjerke svojega opusa.

Poput brojnih umjetnika kroz povijest, Karina pjeva himnu Životu. Naslanja svoje uho, osluškuje dašak  Bitka i raskoš postojanja posreduje u svoje matrice. U postupku pripreme ploče ona iglom upisuje i  gradi kompozicije od ruba do ruba kadra,  kiselinom rastvara i traži iscrtane forme da bi  u slijedećoj fazi otiskivanja razotkrila  bogatstvo i raskoš, dramu svojih vizija i spoznaja. Karina primjenjuje metode akvatintnih laviranja, bakropisnoga uslojavanja, vještine komponiranja  matrica i gradi  fantastične prizore koji se kovitlaju i prožimaju u ljepoti postojanja. Ima u tim svjetovima egzotike i naracije, fantastike, mračnih okultnih bića koja zure  iz tmine i prijete ali i čudesnih, dražesnih stvorenja koja  iskre i zrače u svjetlosti i blještavilu kolorita.
 
Odabrani grafički listovi  s naslovom Podmorje evokacija su njezinih putovanja i osobnih iskustava u vodenim  prostranstvima, oazama mira. Oni su izraz stava i oblik prosvjeda  protiv nagrđivanja  i uništenja prirodnih lanaca, tihi poziv na uzbunu protiv nasilja čovječanstva. 
Karina je ronila u Jadranskom i Crnom moru u Tihom oceanu i Južnom kineskom moru.  Upoznala je raskoš i bujnost, čistoću rezervata, božanski sklad ljudskoga okruženja. Iz pamćenja priziva oblike i boje, kretanja i prožimanja, pojave i nijanse viđenoga svijeta. Množinom crtovlja, dramatikom geste,  transparentnom svjetlošću i bojom, Karina nas vodi  prostranstvima sklada u kojima se isprepliće i množi  flora i fauna,  pulsira  život u harmoniji postojanja.  U njezinoj mašti vrve  figure, obrisi i prostori, snažna bića koja proždiru, dominiraju i vladaju  prostranstvima  (Glava ribe Proždrljivice, Šiljati riboid, Probuđeni Oktopus),  i ona nedužna  koja svjetlucaju u mraku  (Biser u moru s konjićem,  Srdela- kraljica podmorja ). Njezini su riboidi lijepi i nepredvidivi, hobotnice pritajene vladarice, srdelice kraljice mora,  a morski konjici znatiželjni stražari koji začuđeno poziraju u kadru.
 
Karina voli  prostore koje prikazuje, raduje se svakoj iscrtanoj travki, svakom konjiću, pužiću, ribici, s njima se druži, od njih uči, upija i trajno crpi. U preplitanju mašte i zbilje, crtovlja i kolorita, slavi  Život, vremenu usprkos. iz predgovora mr.sc. Slavice Marković

Grafički listovi iz ove mape bit će izloženi na izložbi  izabranih grafičkih mapa Kabineta grafike, u petak 30. siječnja, tijekom Noći muzeja.