Preskočite na glavni sadržaj

René Clair, 'Usnuli Pariz' i riječka Marinada na Kratkom utorku

Prvi ovogodišnji Kratki utorak u kinu 'Tuškanac' u srijedu, 20. siječnja, donosi 'Usnuli Pariz' ('Paris Qui Dort', 1925.), čuveni nijemi film francuskoga klasika Renéa Claira, u pratnji riječkoga benda Marinada, koji će uživo svirati unaprijed komponiranu glazbu, a potom održati i kratki koncert.
vrijeme: 20.01.2015.
mjesto: Zagreb; Kino Tuškanac, Tuškanac 1
url: http://www.hfs.hr/

Žanrovski spoj gradske simfonije, komedije i znanstvene fantastike,  'Usnuli Pariz' prvi je film glasovita francuskog pisca i redatelja, koji se proslavio avangardnim remekdjelom Međučin (Entr'acte) snimljenim iste 1925. Za razliku od eksperimentalnog Međučina, ostvarenog u suradnji s dadaistima, Usnuli Pariz ima čvrstu radnju. U filmu pratimo grupicu ljudi - noćnog čuvara na Eiffelovom tornju te pilota i posadu njegova aviona, koji lutaju praznim Parizom, čije je ostale stanovnike zrakom svjetlosti u vremenu „zamrznuo“ ludi znanstvenik, Profesor X.

Opisanu situaciju Clair je iskonstruirao kako bi se igrao svedutama praznoga Pariza, ali i da bi dao svojevrsnu kritiku društva koje nakon prvobitna naleta ludizma i pohlepe upada u posvemašnju dokolicu, pa i agresiju. Velik dio filma događa se na najpoznatijem simbolu Pariza – Eiffelovom tornju – na kojem su snimatelji Paul Guichard i Maurice Desfassiaux ulovili mnoštvo spektakularnih kadrova bez specijalnih efekata koji u to vrijeme nisu postojali.

Osnovni pokretač radnje u filmu - zraka svjetlosti koja paralizira - na neki način je i metafora mehanizma filmske projekcije. Stroj stvara zraku svjetlosti koja zaustavlja vrijeme. Opširnije…