obavijest

Muzej Slavonije Osijek u projektu Danube Limes Brand


mjesto: Osijek, Muzej Slavonije Osijek, Trg Sv. Trojstva 6

Muzej Slavonije Osijek jedan je od partnera u transnacionalnom projektu South East Europe - Danube Limes Brand, koji se bavi pitanjem granica Rimskog carstva (limes). Projekt se financira iz sredstava pretpristupnih fondova Europske unije (IPA) i osječkog Muzeja Slavonije, a provodi se dvije godine, od listopada 2012. do, očekuje se, listopada 2014. godine.

Muzej Slavonije Osijek u projektu predstavljaju kustosi Arheološkog odjela Igor Vukmanić i Marina Kovač, projekt menadžeri u projektu Danube Limes Brand.

'U projektu kao partnerske institucije sudjeluju kulturne ustanove s područja Srednje i Jugoistočne Europe: Odsjek za povijest Sveučilišta u Beču, Odsjek za gradnju i okoliš Sveučilišta u Kremsu, Općinski institut za zaštitu spomenika iz Bratislave, Institut za turizam, regionalni razvoj i strane jezike Sveučilišta Károly Róbert u Gyöngyösu, Pokrajina Rimini, Institut nacionalne baštine iz Bukurešta, Nacionalni institut za arheologiju Bugarske akademije znanosti te Arheološki institut Srpske akademije znanosti' kaže kustosica Marina Kovač.

Jedna od aktivnosti projekta je prikupljanje arhivske, foto i suvremene arheološke terenske dokumentacije, kako bi se lokaliteti uz nekadašnju granicu Rimskog carstva u hrvatskom dijelu Podunavlja uvrstili na UNESCO-ov popis svjetske kulturne baštine. 'Uz prikupljanje dokumentacije cilj nam je podizanje svijesti o potrebi zaštite kulturne baštine stanovništva u Osječko-baranjskoj i Vukovarsko-srijemskoj županiji', objašnjava naša sugovornica.

U prvom tromjesečju provođenja projekta započelo se sa stvaranjem nacionalne baze podataka o limesu, izrađena je marketinška strategija vezana uz projekt, sklopljen ugovor o izradi turističke ekspertize, a projekt je i predstavljen javnosti putem deplijana i postera na Noći muzeja, krajem siječnja. Daljnje obavijesti o provedbi projekta osječki projekt menadžeri objavit će u medijima, na web stranici i Facebook profilu osječkog Muzeja Slavonije.
Izvor: Glas Slavonije

(M.K., 06.03.2013)