Preskočite na glavni sadržaj

Litavski umjetnik Deimantas Narkevičius u MSU-u

Litavski umjetnik Deimantas Narkevičius u MSU-u
Muzej suvremene umjetnosti (MSU) u Zagrebu, 2015. počinje 10. siječnja, izložbom litavskog umjetnika Deimantasa Narkevičiusa, kojom će se prvi put hrvatskoj javnosti predstaviti opus tog istaknutog filmskog redatelja i kipara.
vrijeme: 10.01.2015.
mjesto: Zagreb; MSU, Avenija Dubrovnik 17
url: http://www.msu.hr
Izložba 'Da capo' završni je dio jedinstvenog ciklusa koji se sastoji od tri izložbe održane u 2013. i 2014. u Muzeju Marino Marini u Firenci i galeriji Le Magasin u Grenoblu, i to svaka s drugim kustosom i s drugačijim izložbenim projektom u tri različita konteksta, ističe se u najavi.
 
U trećoj fazi izložbenog ciklusa 'Da capo', koji se u MSU otvara 10. siječnja, a kurira ga Marco Scotini u suradnji s kustosicom Radmilom Ivom Janković, bit će objedinjeni neki od umjetnikovih najznačajnijih filmskih djela koji su mu donijeli svjetsku popularnost.
 
Među ostalim, bit će prikazani "Jednom u XX. stoljeću", "Glava" i "Energy Lithuania", te "His-story", jedan od Narkevičiusovih ključnih radova s početka karijere koji je dio fundusa MSU-a.
 
Presjek umjetnikova stvaralaštva, od početka 90-ih do danas, obuhvatit će i ranu instalaciju "Sveti rat", kao i zvučnu instalaciju realiziranu prigodom ovogodišnje Manifeste u St. Peterburgu.
 
Izraz "Da capo" po kojemu izložba nosi ime, termin je koji potječe iz svijeta glazbe, a upućuje na to da se dio glazbene kompozicije mora ponoviti od početka. "Kod Narkevičkiusa taj izraz upućuje na video petlju (loop), a posebno na njegovu koncepciju povijesti u post-sovjetskom društvu", stoji u najavi.
 
Pokušaj da se izgubljena prilika povijesti vrati na nultu točku, glavna je tema tog litavskog umjetnika. Ono što u njegovim djelima plijeni pozornost upravo je način na koji se okreće unatrag, u prošlost, najčešće u vrijeme represivnog komunističkog režima, ali i razdoblje promjena koje su se dogodile nakon stjecanja neovisnosti Litve 1989.
 
"Neprekidno balansirajući između osobnog sjećanja i političke povijesti, Narkevičius razvija vlastitu tehniku pričanja priča na način dokumentarnog filma ('docu-stories'), stvarajući zastarjelim filmskim tehnikama i pronađenim arhivskim materijalima priče za koje nikad nismo posve sigurni je li riječ o stvarnim događajima ili o nečemu što se moglo dogoditi", dodaje se u najavi.
 
Stvarajući "zone nesigurnosti" između stvarnog i mogućeg, i u formi i u sadržaju, umjetnik gradi djela u kojima nikad nije posve sigurno je li to što vidimo fikcija ili dokumentarac te je li prošlost definitivno, jednom zauvijek završena i to za svakoga.
 
Deimantas Narkevičius jedan je od danas najpoznatijih litavskih umjetnika na međunarodnoj sceni. Rođen je 1964. u Uteni, studirao je kiparstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Vilniusu, ali postao je poznat najviše po filmovima i video radovima koje je počeo snimati početkom 90-ih godina prošloga stoljeća. Održao je izložbe u prestižnim umjetničkim institucijama i sudjelovao na važnim svjetskim manifestacijama, poput bijenala u Veneciji i Sao Paolu, Documenti u Kasselu, a imao je i nekoliko nastupa na Manifesti.
 
 Uz izložbu, koja ostaje otvorena do 20. veljače, bit će tiskana opsežna publikacija o Narkevičiusovu filmskom opusu urednika Marca Scotinija pod nazivom "Da Capo. Fifteen Films", koja sadrži tekstove uglednih likovnih kritičara, sociologa i kustosa. Među ostalima, o Narkevičiusu pišu Alfonsas Andriuškevičius, Boris Buden, Ana Dević, Brigitte Franzen, Charles Esche,Maria Lind, Raimundas Malašauskas, Laura McLean-Ferris, Joanna Mytkowska, Philippe Pirotte, Gerald Raunig, Jean-Pierre Rehm, Dieter Roelstraete, Alberto Salvadori, Jan Verwoert i Andrea Viliani.
(Hina)