Preskočite na glavni sadržaj

Opera 'Mimi' nakon Pariza u Zagrebu

Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu izvedbenu sezonu u novoj godini započinje već 7. siječnja, zagrebačkom premijerom suvremene opere 'Mimi',  istaknutog belgijskog skladatelja Frederica Verrieresa,  nastalom u koprodukciji s pariškim kazalištem Bouffes du Nord.
vrijeme: 07.01.2015.
mjesto: Zagreb; Hrvatsko narodno kazalište
url: http://www.hnk.hr
Riječ je o slobodnoj adaptaciji slavne opere 'La Boheme' Giacoma Puccinija koja je dio novog usmjerenja središnje hrvatske nacionalne kazališne kuće pod vodstvom intendantice Dubravke Vrgoč s naglaskom na koprodukcijske projekte i 'izvrsnost kroz promišljanje novih kazališnih formi, prostora i vremena u kojemu živimo', čije je "privođenje u suglasje i dijalog s vremenom" temeljeno na kombinaciji suvremenog i klasičnog.

Nastala u koprodukciji s francuskim teatrom Bouffes du Nord, gdje je 18. studenog održana pariška premijera, 'Mimi', čiju režiju potpisuje Guillame Vincent, propituje jedno od slavnih Puccinijevih djela iz rakursa suvremenosti, pričajući novu priču glavne junakinje Puccinijeve opere, stoji u najavi.

'Ona je daleka i strana, a opet bliska i poznata, snovita i stvarna, udvojena i halucinantna, ona je Mimi koja voli, pati, ali i bježi i razdire svoju ljubav, Mimi koja nam je bliska i ranjiva poput nas samih', dodaje se.
 
Najnoviji operni projekt HNK-a Zagreb skladao je Belgijanac Frederic Verrieres, jedan od najboljih europskih suvremenih skladatelja, koji je 2013. dobio Grand Prix za simfonijsku glazbu u kategoriji mladih skladatelja.
 
No, iako se oslanja na Puccinija, njegova 'Mimi' nije puka adaptacija, niti je riječ o prebacivanju zapleta u današnje vrijeme, ističe se nadalje u najavi. 'Mimi' Frederica Verrieresa nije transpozicija Puccinijeve opere, ona je djelo otrgnuto iz 19. stoljeća sa željom da zazvuči i odjekne danas i sada', napominje se.

'Riječ je o hvatanju smisla, traženju pravog kuta gledanja, pravoj udaljenosti, ukratko riječ je o našim osjećajima sada, ovdje kojima se približavamo vječnoj tajni poznate opere u kojoj će 'Mimi' biti sagledana iz dvostruke perspektive, one Puccinijeve koju dobro poznajemo i one sadašnje koja bi mogla biti našom suvremenicom', dodaje se.
 
Libreto je napisao Bastien Gallet, dramaturginja je Marion Stoufflet, scenograf James Brandily, kostimografkinja Fanny Broust, a oblikovatelj svjetla Sebastien Michaud, dok je za kompjutersko oblikovanje glazbe zaslužan Robin Meier/Ircam.
 
Kako se ističe u najavi, u stvaranju tog suvremenog opernog projekta jedna od inspiracija bilo je i stvaralaštvo Alfreda Hitchcocka, koji u svojim filmovima varira određene teme ne samo na planu priče, nego i u načinu upotrebe filmske kamere, kadriranju, osvjetljenju i ritmu.
 
Premijernom predstavom dirigirat će maestro Jean Deroyer a interpretirat će ju gostujući pjevači uz pratnju glazbenika Orkestra Opere Hrvatskoga narodnog kazališta, odnosno sastava od deset glazbenika predviđenog partiturom.
 
U glavnim su ulogama Jeanne Cherhal (Alcindoro/Grof Geschwitz), Judit Fa (Mimi 2), Christophe Gay (Marcel, likovni umjetnik), Christian Helmer (Rodolphe, skladatelj i glazbenik), Camelia Jordana (Mimi 1), Marie-Eve Munger (Musette, Marcelova prijateljica). U predviđenim izvedbama opere 'Mimi' u sezoni 2015./16. sudjelovat će solisti zagrebačke Opere, praćeni istim sastavom orkestra HNK.
(Hina)