Preskočite na glavni sadržaj

Manifestacija 'Niko me neće - sjećanje na Krležu'

U ponedjeljak, 29. prosinca, na dan Krležine smrti, od 12 do 22 sata, istaknuti umjetnici različitih poetika i naraštaja, premrežit će grad Zagreb dramaturški osmišljenim programima koji udjelom glumačkog, plesnog, redateljskog i književno-teoretskog umijeća komunikacije u sferi javnosti, ukazuju na povezanost teksta i konteksta izvedbe Krležina duhovnog nasljeđa.
vrijeme: 29.12.2014. 12-22 h
mjesto: Zagreb

Događanje je osmišljeno prema autorskom konceptu Gorana  Matovića i Sibile Petlevski uz podršku Grada Zagreba,  Muzeja grada Zagreba, Centra Miroslav Krleža, Memorijalnog prostora Miroslav i Bela Krleža, Teatra poezije i Projekta Theatrum Mundi Akademije dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu.

'Niko me neće' novo je multimedijalno događanje režirano kao «postajna drama»: duhovno putovanje s Krležom različitim prostorima grada Zagreba. Cjelodnevno događanje upriličeno je na dan Krležine smrti, ali pokretačka sila koja je dovela do ostvarenja toga projekta nije bila ograničena komemorativno-prigodničarskim okvirom, nego se putem dramaturški osviještenog postupka nastojalo ukazati na polemičnu vrijednost sjećanja u kojoj je glavni lik obnovljenih dijaloga na hrvatskoj kulturnoj sceni - živi duh Krleže kao kanonskoga pisca koji ipak u mnogočemu ostaje čitan ali nepročitan, prihvaćen, ali ne usvojen, usvojen, ali ne posvojen.

Manifestacija 'Niko me neće' otvara se u ponedjeljak, 29. 12. 2014., u 12 sati u Memorijalnom prostoru Miroslav i Bela Krleža, Krležin Gvozd 23 (1. postaja) s programom Sjećanje  Krležinih  suvremenika. Razgovori s Predragom Matvejevićem na osnovi razgovora Krleže s Matvejevićem. U obnovi dijaloga sudjeluje Goran Matović.  

U 14 sati u Hotelu Esplanade za Krležinim stolom (2. postaja): o  novoj-staroj Europi i novom-starom kapitalizmu govore: Branka Cvitković, Mani Gotovac, Žarko Paić, Goran Pavlić, Sibila Petlevski, Zlatko Sviben.

U 17 sati u Kazališnoj kavani (3. postaja) razgovaraju: Rene Medvešek, Mario Kovač, Olga Pakalović, Velimir Visković, Feđa Gavrilović, Sibila Petlevski,  Goran Matović.

U 19 sati u Muzej Mimara (4. postaja): premijera filma  Željka Senečića 'Glembajevi'. U glavnim ulogama Glembay: Žarko Savić, Barunica Castelli: Matija Prskalo, Leone: Andrej Dojkić. Produkcija: RED studio.

Program završava u 21 sat u Močvari (5. postaja): zagrebačka premijera Krležina Saloma u produkciji Umjetničke akademije u Osijeku. Izvodi: Selma Mehić, gost: Ivan Ćaćić, mentorica Maja Đurinović, oblikovatelj svjetla: Majkl Mikolić. Monokoreodrama, inspirirana različitim inačicama Salome Miroslava Krleže nastalima u razdoblju od 1913. do 1963. godine, u svom scenskom izričaju isprepliće arhetipsko, ekspresionističko, salonsko i suvremeno, baš kao i pisac unutar tog dugog stvaralačkog perioda.

Postajnom dramaturgijom multimedijalnog događanja 'Niko me neće' ostvarit će se spoj Krleže, prostora, umjetnika i publike. Na dan Krležine smrti razvijamo nove žive dijaloge i ogledanja, koja nisu tek puka «ugledanja» u Krležu, nego i polemiziranja sa sjenom njegova živoga duha.