Preskočite na glavni sadržaj

Damir Očko predstavljat će hrvatsku na Venecijanskom bijenalu

Ocjenjivački sud Ministarstva kulture, odlukom većine,  izabralo je projekt Damira Očka Studije drhtanja: treći stupanj, u kustoskoj koncepciji Marca Bembekoffa, koja obuhvaća postojeće radove i novu filmsku produkciju, za nastup na Venecijanskom bijenalu.
mjesto: Croatia
url: http://www.min-kulture.hr
Temeljem Javnog poziva koje je Ministarstvo kulture objavilo za isticanje kandidature za povjerenika hrvatskog nastupa na Venecijanskom bijenalu – 56. Međunarodnoj izložbi vizualne umjetnosti što će se održati od 9.05. do 22.11.2015. godine, pod ravnanjem kritičara, kustosa, pisca i izdavača Okwuija Enwezora.

Ocjenjivački sud u sastavu Branko Franceschi (predsjednik), Iva Rada Janković, Sunčica Ostoić, Berislav Šipuš, Nevena Tudor Perković, odlukom većine izabralo je projekt Damira Očka Studije drhtanja: treći stupanj u kustoskoj koncepciji Marca Bembekoffa koja obuhvaća postojeće radove i novu filmsku produkciju.

Opreka osobnog i vanjskog u Očkovom se recentnom radu iskazuje kao sraz poetske vizije s opresivnim društveno-političkim okruženjem, što njegovom stvaralaštvu nadahnutom egzistencijalnim iskustvom poratno - tranzicijske Hrvatske otvara široki prostor komunikacije unutar međunarodnog konteksta manifestacije i dobru rezonancu s njenom središnjom temom.
 
Vrhunska estetska razina, vizualna kultiviranost i produkcijski standard, dosadašnji uspjesi na međunarodnoj sceni i globalna relevantnost poruke Damira Očka, te činjenica da je njegova suradnja s Marcom Bembekoffom kao primjer uspješne sinergije umjetnika i kustosa već dala relevantne rezultate, daju solidne temelje procjeni da će iskazano povjerenje rezultirati uspješnim i zapaženim nacionalnim paviljonom.