Preskočite na glavni sadržaj

Božićni koncert u subotu u HNK-u Zagreb

Ususret božićnim blagdanima Hrvatsko narodno kazalište (HNIK) u Zagrebu održat će u subotu, 20. prosinca, Božićni koncert na kojemu će Orkestar, Zbor i solisti Opere HNK pod ravnanjem maestra Saše Britvića izvesti repertoar prigodnih i tradicionalnih domaćih i stranih božićnih pjesama.
vrijeme: 20.12.2014.
mjesto: Zagreb; HNK Zagreb, Trg maršala Tita 15
url: http://www.hnk.hr/

Kako se ističe u najavi, božićno doba radosti, veselja i darivanja, zajedno s Orkestrom i Zborom HNK-a, posebno odabranim i bogatim repertoarom poznatih i prigodnih djela i pjesama tradicionalno vezanih uz Božić simbolički će najaviti solisti Opere Marija Kuhar Šoša, Jelena Kordić, Sonja Runje, Domagoj Dorotić i Ljubomir Puškarić te Mario Penzar na orguljama.

U programu je Božićni oratorij (Oratorio de Noel) Camillea Saint-Saensa, skladatelja kojega su još za života proglasili klasikom. Oratorij nastao iz tradicionalne crkvene liturgije božićnog ugođaja praizveden je 1858. te je često izvođen diljem svjetskih koncertnih pozornica u božićno doba, ali je kod nas rijetko uvrštavan u koncertne repertoare.

Slijedi Sinfonia iz II. dijela monumentalnog Božićnog oratorija (Weihnachtsoratorium) Johanna Sebastiana Bacha sastavljenog od šest kantata, čiji je prvi dio praizveden na Badnjak 1734., nakon čega je u svakom od sljedećih šest kalendarskih dana do Sveta tri kralja u nekoj od Leipziških crkava bio izveden po jedan njegov dio.

"Riječ je o velebnom i sofisticiranom djelu koje je od druge polovice 19. stoljeća sastavni dio koncertnih repertoara diljem svijeta", stoji u najavi.

U koncert je uvrštena i instrumentalna pastorala pifa, koja je dvanaesti dio opsežnog Oratorija Mesija (Oratorio Messiah) Georga Friedricha Handela. Riječ je o skladateljevu najpoznatijem djelu kojemu popularnost od kad je skladano 1742. neprekidno raste, pa je danas vjerojatno najčešće izvođeno djelo sakralne zapadnoeuropske glazbe.

Program će uveličati izvedba nekoliko hrvatskih himničkih crkvenih i narodnih pjesama, "U se vrime godišća", "Veselje ti navješćujem", "Narodi nam se", "Svim na zemlji", "Radujte se narodi". "Većinom nastale od nepoznatih autora iz naroda, te se pjesme stoljećima pjevaju u svim krajevima Hrvatske i pripadaju najljepšim i najsvečanijim tradicionalnim hrvatskim božićnim napjevima", ističe se u najavi.

Za Božićni koncert izvornike su glazbeno obradili dirigenti i/ili skladatelji koji su dio vlastitog umjetničkog izričaja posvetili domaćoj glazbenoj baštini: Boris Papandopulo, Nikša Njirić i Saša Britvić. (Hina)