Preskočite na glavni sadržaj

'Varijete Europa (Orfej)' premijerno u petak u ZKM-u

Posljednja ovogodišnja premijera Zagrebačkog kazališta mladih (ZKM) bit će predstava 'Varijete Europa (Orfej)', autorski projekt kazališne redateljice Tee Tupajić u kojemu se autorica bavi pronalaženjem likova iz europske mitologije u svakodnevnim osobama koje postaju izvođačima predstave.
vrijeme: 19.12.2014.
mjesto: Zagreb; Zagrebačko kazalište mladih, Teslina 7
url: http://www.zekaem.hr

Kako se ističe u najavi, riječ je o prvom dijelu trilogije "Varijete Europa" u kojemu se Tupajić bavi likom mitološkog umjetnika, pjevača Orfeja, predstavljajući četiri pronađena Orfeja.

Njih utjelovljuju Nataša Jović, Dubravko Lepušić, Srećko Seničić i Marko Stanojčić, ekonomistica i model za akt, agent osiguranja, porezni inspektor, te liječnik, "četvero ljudi koje je autorica upoznala u posljednjih nekoliko godina, u njima pronašla sličnosti s Orfejem, te ih pozvala kao izvođače".

"Premda se naizgled čini da su njihove životne priče udaljene od tog mitološkog umjetnika, ako ih upoznamo dovoljno dobro, otkrit ćemo po čemu su oni umjetnici u svakodnevnom životu. Predstava je intiman, osoban portret tih četvero izabranih ljudi. Oni prvi put dolaze na pozornicu i na nju donose sav svoj život. Ispunjavaju kazališni prostor prisutnošću, snovima, prošlošću koju je nemoguće vratiti, ali i smijehom", ističe se u najavi.

Predstava se izvodi u dvorani Miško Polanec, pa tako svakoj izvedbi može nazočiti samo 30 gledatelja.

Scenografiju potpisuje Igor Pauška, kostimografkinja je Kristina Šepetavc, svjetlo je oblikovao Marino Frankola a glazbu je odabrala redateljica.

Predstava je nastala u koprodukciji ZKM-a i norveškog Teaterhuset Avantgarden iz Trondheima, a ostvaren je uz podršku Ministarstva kulture RH i zagrebačkog Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport. (Hina)