Preskočite na glavni sadržaj

Božićno-novogodišnji koncert Folklornog društva Pazin

Folklorno društvo Pazin će u subotu, 20. prosinca, s početkom u 19,30 sati, u maloj koncertnoj dvorani pazinskog spomen doma održati svoj božićno-novogodišnji koncert. Na koncertu će uz domaćine, nastupi i gosti: KUD Vivodina, KUD 'Stjepan Žiža' iz Rovinjskog sela i pjevačka grupa i glazbeni ansambl 'Despina' Makedonskog kulturnog foruma.
vrijeme: 20.12.2014. 19,30 h
mjesto: Pazin

Folklorno društvo Pazin djeluje šezdesetak godina u raznim organizacijskim oblicima. Kao zasebna udruga osnovano je krajem 1996. godine s ciljem njegovanja starih tradicijskih običaja, s naglaskom na ples, pjesmu i svirku na istarskim narodnim instrumentima. Društvo danas broji stotinjak članova koji djeluju kroz dječju sekciju, odraslu sekciju i sekciju treće životne dobi. Na koncertu će se publici predstaviti tradicionalnim istarskim pjesmama i plesovima, plesovima koji su se udomaćili u Istri i plesovima šibenskog i dubrovačkog kraja.

KUD „Vivodina“ osnovano je 2003.godine. Djeluje u 3 sekcije: folklornoj, tamburaškoj i pjevačkoj te broji 40 članova. S obzirom da im je vrlo malo ostalo u nasljeđu, u proteklim godinama postojanja KUD Vivodina rekonstruirao je mušku, žensku i cjelokupnu dječju nošnju prema starim zapisima. Osim nošnji, obnovili su i neke stare običaje prema kazivanju naših starih. Glavna zadaća društva je okupljati mladež i usaditi im ljubav i poštovanje prema tradiciji i nasljeđu naših predaka. Publici će se predstaviti pjesmama i plesovima vivodinskog kraja.

Folklorno društvo iz Rovinjskog Sela osnovano je još davne 1898. godine, a pod današnjim imenom djeluje od 1970.godine. Tih je godina KUD bio veoma aktivan pa su nastupali diljem bivše države, a najveći uspjesi bili su sudjelovanje na međunarodnim smotrama folklora u Zagrebu 1967. i 1979.godine. Početkom 90-tih godina KUD prestaje sa radom a ponovno se aktivira krajem 2005.godine. Danas KUD “Stjepan Žiža” ima 50-tak članova. Posebnost KUD-a je jedinstveni “Seljanski balun” koji se pleše jedino u Rovinjskom Selu, a u njemu plesač pleše sa dvije plesačice uz muzičku pratnju na mihu. Pazinska će publika imati prilike, uz spomenuti balun, vidjeti još i promjenu i istarski balun.

Pjevačka grupa i ansambl „Despina“, koja djeluje unutar Makedonskog kulturnog foruma i koja u svom repertoaru njeguje isključivo izvornu makedonsku narodnu pjesmu i ora (plesove), jedan je od istaknutih i prepoznatljivih kulturoloških projekata Makedonskog kulturnog foruma koji kroz prelijepu i nadaleko poznatu makedonsku pjesmu i glazbu najsugestivnije svjedoči da je i makedonski narod dio velike europske obitelji i da je svojim kulturnim i duhovnim stvaralaštvom stoljećima pridonosio i danas pridonosi izgradnji suvremene europske civilizacije.