Preskočite na glavni sadržaj

Boris Greiner: 'Pješakov gambit'

Premijera filma 'Pješakov gambit' Borisa Greinera održat će se 16. prosinca, u 20 sati, u Centru kulture na Peščenici – Knap, u sklopu programa Zagreb² projekta kvARTura - mreže zagrebačkih centara za kulturu.
vrijeme: 16.12.2014. 20 h
mjesto: Zagreb; Kulturni centar Peščenica, Ivanićgradska 41a
url: http://www.knap.hr/

Zagreb² je program koji ima za cilj približiti suvremenu umjetnost stanovnicima gradske četvrti Peščenica- Žitnjak kroz rad autora koji su svojim djelovanjem povezani s lokalnom zajednicom.

Eksperimentalni film Borisa Greinera nastao je kao posljedica filmske radionice koju je radio s učenicima O.Š. F. K. Frankopan.

Tema radionice proizašla je iz knjige „Pješakov gambit“ koja kroz vizuru urara poetski portretira taj zanat i naselje Volovčicu. Knjiga je nastala temeljem osobnih iskustava Borisa Greinera, autora filma, koji je velik dio svog života proveo upravo na Volovčici, te je i  sam dvanaest godina radio kao urar na tržnici. Knjiga je napisana tijekom 1999. godine. Tu godinu autor je simbolično proglasio završetkom jedne epohe te ju je iz 'metafizičke' perspektive vremenologa odlučio i literarno ispratiti.

Razmišljajući o osnovnoj temi projekta, to jest intergeneracijskoj povezanosti, Greiner je odlučio napraviti filmsku radionicu u kojoj su sudjelovala djeca rođena 1999. Ta godina poslužila je kao konceptualni okvir odnosno simbol komunikacije između epohe koju je proglasio prošlom i one koja je u tom trenutku nastupila. Istodobno, radionicu je usmjerio slobodnijoj formi gdje su se djeca u stvari igrala snimanja filma u kojem ništa ne mora biti stvarno nego tek zamišljaj, jer urarske radionice na tržnici Volovčica ionako više nema. Na njenom mjestu sada je ribarnica.

Pomalo apsurdna situacija u kojoj djeca igraju role odraslih izgovarajući misli i replike, koje uglavnom ne pripadaju dječjem svijetu, naglasila je drugačiju 'vizuru' doživljaja stvarnosti i na plastičan način predstavila doživljaj odraslih, ne kao jedinog nego tek kao jednog od mogućih. S druge pak strane, djeca su se upoznala s procesom nastajanja filma koji je njihovim „zaigranim“ sudjelovanjem demistificiran.

Za radionicu i snimanje korištene su lokacije knjižnice S. S. Kranjčevića, Centra kulture na Peščenici - Knap, tržnica Volovčica i okolne ulice.

U filmu igraju: Antonela Lovrić, Antun Matijašec, Dominik Sabljak, Ema Dumandžić, Fabijan Zidić, Jeronim Jandrić, Kristijan Žganjer, Luana Dizdarević, Marijana Jurić, Marta Kovačević i Vilim Šimunić

Direktor fotografije: Boris Cvjetanović
Glazba: Dubravko Ivaniš
Crteži: Sven Klobučar
Scenarij i režija: Boris Greiner