Preskočite na glavni sadržaj

Izložba dvoje umjetnika iz BiH 'Dva lica iste stvarnosti'

U Galeriji likovnih umjetnosti 'Slavko Kopač' u Vinkovcima, 11. prosinca, otvorena je izložba 'Dva lica iste stvarnosti' bosanskohercegovačkih likovnih umjetnika Renate Papište iz Sarajeva i Josipa Mijića iz Širokog Brijega.
mjesto: Vinkovci; Galerija likovnih umjetnosti Slavko Kopač
url: http://muzejvk.hr
Renata Papišta (1981.), koja je 2011. bila jedna od tri predstavnika BiH iz područja vizualne umjetnosti na 15. bienalu mladih umjetnika Europe i Mediterana u Solunu, na izložbi se predstavila s desetak portreta rađenih u grafici, a iz kojih se, kako je kazala, može vidjeti njezin odnos prema životu, ljudima i čovječanstvu.

'Bavim se prostornom grafikom na koju se može gledati više kao eksperiment vezan uz prostor. Propitujem sve oko sebe, posebice ljude jer želim vidjeti koliko se ljudi mijenjaju, koliko su puni, rasplinuti ili sažeti u jednu formu', kazala je Papišta koja je 2006. diplomirala na Odsjeku za grafiku u klasi Dževada Hoze na sarajevskoj Akademiji likovnih umjetnosti (ALU) na kojoj danas radi kao viši asistent.

Josip Mijić (1975.) diplomirao je slikarstvo u klasi Ante Kajinića na Akademiji likovnih umjetnosti u Širokom Brijegu i u fokusu vlastitoga umjetničkog djelovanja već duži niz godina preokupiran je crnom bojom i svjetlošću.

'Želja mi je kao autora da svaki od ovih izložaka potakne svakoga od posjetitelja na propitivanje samoga sebe', kazao je Mijić koji se na izložbi predstavio dijelom ciklusa 'Život u kutiji'.

Riječ je o reljefnim kompozicijama u kojima je naglašeni likovni element oblik kocke. Josip Mijić dosad je izlagao na niz pojedinačnih i skupnih izložbi, a dobitnik je i nekoliko nagrada. Radi kao viši asistent na kolegiju teorija prostora na širokobriješkom ALU.

O umjetnicima i njihovom umjetničkom radu govorio je kustos Galerije likovnih umjetnosti 'Slavko Kopač' Ivica Belamarić istaknuvši kako je riječ o autorima velikog potencijala i ohrabrujućih umjetničkih vizija. Izložba 'Dva lica stvarnosti' otvorena je do kraja prosinca.
(Hina)