Preskočite na glavni sadržaj

Književna večer 'Noć oštrih jezika' u petak u Rijeci

Socijalno-kritička dimenzija književnosti te odnos književnosti i stvarnosti neke su od tema književne večeri 'Noć oštrih jezika', koja će u organizaciji nakladnika Algoritam i udruge Katapult okupiti, u petak, u riječkom klubu Palach, petero suvremenih domaćih i regionalnih pisaca čija su djela objavljena u biblioteci Balkan noir portala 24sata.
vrijeme: 12.12.2014.
mjesto: Rijeka; Palach, Kružna ulica
Najavljena kao 'bezobrazno dobra' književna večer, 'Noć oštrih jezika' u Rijeku dovodi Andreja Nikolaidisa, Emira Imamovića, Želimira Periša i Alena Meškovića, autore koji nisu tako često u prilici tamo gostovati, a pridružit će im se riječka književnica Željka Horvat Čeč.

Riječ je o autorima čije su knjige u biblioteci Balkan noir objavljene u suradnji s Algoritmom a o tome što ih motivira na pisanje, kako vide svoj doprinos književnosti i svijetu i o brojnim drugim temama razgovarat će s Algoritmovim urednikom Krunom Lokotarom.

'Sama biblioteka govori o socijalno-kritičkoj i kriminalističkoj dimenziji suvremenosti, dakle, radi se o žanrovskoj i kritičkoj književnosti namijenjenoj široj publici', kazao je Lokotar.

U razgovoru s autorima naglasak će biti stavljen na socijalno-kritičku dimenziju književnosti i pitanja koje iz takvog pristupa proizlaze: kakav je odnos književnosti i stvarnosti, kakva je međusobna interakcija, konačno, koliko književnost može reflektirati a koliko su-kreirati suvremenost, pojasnio je.

'Kako je riječ o vrhunskim autorima koji su istovremeno i vrhunski izvođači, prostor kluba koji pomaže deinhibiranje slušatelja i omogućava komunikaciju i interakciju nameće se kao prirodni kontekst za razgovor s njima', dodao je Lokotar.

Uz večer će biti ponuđene i knjige autora na prodaju, a autori će, uz razgovor, i čitati iz svojih djela.

'Trojica autora u vezi su s Bosnom i Hercegovinom i sudionici Pulskog sajma knjiga u programu 'Mlada Bosna u egzilu', pa je ovaj nastup dijelom i svojevrsno proširenje programa Sajma", istaknuo je Lokotar.

Bosanskohercegovački i crnogorski novinar i književnik Andrej Nikolaidis (Sarajevo, 1974.) napisao je, među ostalim, romane "Mimesis", "Sin", "Dolazak", "Odlaganje. Parezija", te "Devet", koji je upravo objavio Algoritam za biblioteku Balkan Noir. Osim fikcije, objavio je i knjigu eseja "Homo Sucker: Poetika Apokalipse". Njegovi novinski eseji izazvali su prijetnje smrću i nekoliko sudskih procesa, a zbog jednog od njih vlada Srbije uputila je demarš vladi Crne Gore. Romani su mu objavljeni u petnaestak izdanja na raznim europskim jezicima.
 
Pisac, novinar i scenarist Emir Imamović Pirke (Tuzla, 1973.), bivši glavni urednik sarajevskog časopisa Dani, napisao je romane "Jel netko vidio djevojčice, kurve, ratne zločince", "Tajna Doline piramida", "Treće poluvrijeme" i "Vršenje dužnosti", također za Balkan Noir. Po njegovim romanima ili scenarijima, u raznim fazama produkcije, pripremaju se tri filma.
 
Alen Mešković (Derventa, 1977.) nakon izbjeglištva u Istri, od 1994. živi i radi u Kopenhagenu, gdje je objavio zbirku pjesama "Prvi povratak" (2009.) i roman "Ukulele Jam" (2011.), koji je preveden na hrvatski i njemački jezik, a u pripremi su prijevodi na engleski, mađarski i slovenski.
 
Želimir Periš (Zadar, 1975.) dobitnik je brojnih nagrada za svoje priče i pjesme, a objavio je u zbirku priča "Mučenice" i roman "Mima i kvadratura duga" (Balkan Noir). Suradnik je Centra za Kreativno pisanje iz Zagreba i jedan od direktora KaLibar BestiVala u Zadru.
 
Riječanka Željka Horvat Čeč (Belica, 1986.) objavila je zbirku pjesama "I zvijezde se smiju krhkosti" te zbirku kratkih priča "Kauboj u crvenom golfu", jedna je od autorica u zbirci poezije "Ima boljih stvari od suhe odjeće". Objavljivala je u brojnim časopisima i jedina je od gostujućih autora koja nije ništa objavila u biblioteci Balkan Noir.
(Hina)