Preskočite na glavni sadržaj

Koncert Gudačkog kvarteta Rucner

U utorak, 9. prosinca, u Velikoj čitaonici Hrvatskoga državnog arhiva održat će se koncert Ciklusa komorne glazbe 'Četiri godišnja doba' Gudačkog kvarteta Rucner, s početkom u 20 sati. 'Zima - ...mala kap u slapu...' je četvrti koncert Ciklusa, a na programu su djela: J. Magdića, J. W. Duartea, J. C. Cobiana, M. Simonsa, S. Joplina, J. P. Sousa, L. Badelta i Ivana pl. Zajca u povodu 100. obljetnice skladateljeve smrti. 
vrijeme: 09.12.2014. u 20 sati
mjesto: Zagreb, HDA, Marulićev trg 21

Gosti koncerta su orkestar El Sistema Zagreb čiju jezgru čine učenici glazbenih škola i studenti koji su prošli prvu SO DO radionicu orkestralnog muziciranja po metodi El Sistema. Polaznici programa El Sistema kroz glazbu usvajaju pozitivne društvene vrijednosti i stječu društvene vještine. Glazba tako postaje sredstvo kreiranja boljeg društva u kojem se promiču moralne norme i standardi. Orkestrom ravna Marko Magdalenić koji se do sada predstavio publici brojnim nastupima u Hrvatskoj i diljem svijeta. Ricardo Luque, kojeg ćemo također upoznati na koncertu, predsjednik je udruge SO DO. Potječe iz Venezuele. Na svom glazbenom putu zaustavio se u Hrvatskoj gdje postaje prvi fagotist Zagrebačke filharmonije. Inače, mnogima je poznat kao pjevač grupe Cubismo. Na koncertu će se publici predstaviti i daroviti mladi gitarist Lovro Peretić, student druge godine Muzičke akademije u Zagrebu u klasi profesora Darka Petrinjaka. Pobjednik je brojnih uglednih domaćih i međunarodnih natjecanja.

Hrvatski državni arhiv ove godine pridružio se Gudačkom kvartetu Rucner kao suradnik u realizaciji projekta Ciklusa komorne glazbe „Četiri godišnja doba“ s namjerom revitalizacije i promocije hrvatske glazbene baštine. Dio hrvatskog glazbenog bogatstva pohranjen je i u Hrvatskom državnom arhivu. Riječ je o ostavštinama poznatih hrvatskih skladatelja. Arhiv kao čuvar memorije sudjelovanjem u ovom projektu nastoji podići razinu svijesti o vrijednosti našeg glazbenog kulturnog nasljeđa te pobuditi zanimanje široke publike, ponajviše, mladog naraštaja za hrvatsku glazbenu baštinu koja je nesporno ostvarila europske dosege u glazbenoj umjetnosti.

Ulaznice se mogu kupiti u Hrvatskom državnom arhivu, Marulićev trg 21, radnim danom od 10,00 – 15,00 sati ili sat vremena prije početka koncerta.
Cijena ulaznice: 30,00 kn i 20,00 kn /đaci, studenti, umirovljenici.