Preskočite na glavni sadržaj

Izložba Emme Ciceri u pulskoj Galeriji Luka

U pulskoj Galeriji Luka, u subotu, 6. prosinca, s početkom u 19 sati, otvara se izložba 'Čekam vas sutra / Vi Aspetto Domani', talijanske umjetnice Emme Ciceri.  Izložba ostaje otvorena do 15. prosinca.
vrijeme: 06.12.2014. 19,00
mjesto: Pula; Galerija Luka, Istarska 30
url: http://hdluistre.hr
'Ono što vidiš je ono što čuješ. Iako um nastoji razdijeliti ono što je jedinstveno, oko ne zamjećuje tu  razdvojenost. U međuvremenu, ti ideš među ljude; uživaš tamo gdje se stapaju uzdisaji i to činiš iz ljubavi prema čovjeku.'

Izložba poziva na promišljanje o pitanjima koja se tiču zajednice i identiteta. Tri video rada, serija fotografija Madre di Monumen¬ti i serija crteža, postavljaju opširne i specifične upite o stanju tijela uslijed kulturoloških i tehnoloških promjena koje doživljavamo. Naglasak je na dvjema strujama: jednoj koja doprinosi nekoj vrsti preobrazbe pojedinca u informaciju (kroz bestjelesne izmjene koje svode identitet na preradu podataka) i onoj koja više ne može sudjelovati u tom postepenom odvajanju subjektiviteta tijela, jer ono niti nema potrebna sredstva da bi osigurao preživljavanje.

Izložba kreće s dva znakovita videa: 21 giugno 2007 i 14 dicembre 2010. Prvi je snimljen nekoliko sati prije jednog koncerta, a drugi tokom studentske manifestacije. Premda su proizvedeni u vremenskom razmaku od tri godine, izgledaju koncipirani kao dio diptiha. U oba, sudjelovanje je složeni fenomen u kojem su tijela središte, dok je okupljanje mobilno tlo promjenljivih identiteta. Manje obrađen, ali instinktivniji je Anatomia-Folle, treći video rad na izložbi. Od unutarnje i uznemirujuće vizije zbijenih tijela tokom raznih koncerata, ponekad izlaze na vidjelo pojedinci podignuti nekim iznenadnim, euforičnim uznesenjem.

Bez da se promjeni subjekt, ali djelujući na različiti način, u seriji fotografija Madre di Monumenti umjetnica je izbrisala sva neba, ističući fizički kontinuitet između spomenika i demonstranata (toliko brojnih da izgleda kako bi ubrzo mogli preplaviti kipove). Posljednje djelo na ovoj izložbi je serija crteža koji prikazuju zatvorenike s kojima se umjetnica susrela kako bi promišljala o pojedincu u posebnim uvjetima njegove 'društvene izolacije'.

Kroz radove naglašava se beskonačno, paradoksalno pomanjkanje vremena kojeg ljudi generiraju, a upravo je vrijeme jedina vrijednost koju ne uspijevamo proizvesti. Stoga, radikalno asocijativno obilježje izraženo kroz svaki prizor ove izložbe može biti definirano samo jednom riječju: hitnost. (iz teksta Giovannija De Lazzarija)

Emma Ciceri (Bergamo, 1983.) diplomirala je na Akademiji Carrara u Bergamu i Akademiji Brera u Milanu. Radi kao tutor na Akademiji likovnih umjetnosti Carrara u Bergamu i kao su-docent na kolegiju Adriana Pacija pri Novoj akademiji likovnih umjetnosti u Milanu (NABA). Zastupa je Galerija Riccardo Crespi iz Milana. Od samostalnih izložbi najznačanije su Zones, Institute of Contemporary Art @ Gallery of Academia Moderna, priredila Giuliana Carbi (2014.) i Anatomia-Folle, Galerija Riccardo Crespi, priredila Gabi Scardi, Milano (2012.).