Preskočite na glavni sadržaj

Škola narodnog zdravlja Andrija Štampar u kontekstu arhitekture internacionalnog modernizma

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti i Hrvatski muzej arhitekture organiziraju izložbu 'Škola narodnog zdravlja Andrija Štampar u kontekstu arhitekture internacionalnog modernizma' te predstavljanje knjige autorice Dubravke Kisić - Arhitektura i sanitarna tehnika u službi napretka. Izložba i promocija knjige održavaju se danas, 2. prosinca, s početkom u 18 sati, u Hrvatskom muzeju arhitekture u Zagrebu.
mjesto: Zagreb; Hrvatski muzej arhitekture HAZU, I. G. Kovačića 37
url: http://info.hazu.hr
Projekt Škola narodnog zdravlja Andrija Štampar u kontekstu arhitekture internacionalnog modernizma realiziran je kao završna, reprezentacijska faza rada na istraživačkoj temi posvećenoj ulozi Higijenskog zavoda i Škole narodnog zdravlja u Zagrebu u procesima inauguracije i afirmacije internacionalnog modernizma u kontekstu arhitektonske discipline. Tema je obrađena u sklopu znanstvenog projekta Modernizam i prostorni identitet Hrvatske u dvadesetom stoljeću koji se odvija u Hrvatskom muzeju arhitekture HAZU od 2006. do 2013. godine pod vodstvom akademika Borisa Magaša, a potom pod vodstvom akademika Andrije Mutnjakovića.
 
Isto tako, projekt je rezultat jedne od temeljnih djelatnosti Hrvatskog muzeja arhitekture: rada na objedinjavanju izvora relevantnih za istraživanje arhitektonske kulture koji su pohranjeni u raznim institucijama ili se nalaze u sklopu različitih korpusa informacija, a pridonose razumijevanju procesa unutar arhitektonske kulture. Koncipiran je kao dokumentarna platforma koja u nekoliko tematskih cjelina uspostavlja vezu između djelovanja sanitarno-tehničke struke u sklopu Higijenskog zavoda i Škole narodnog zdravlja i razvojne linije hrvatske moderne arhitekture u razdoblju inauguracije novoga građenja te nastupa i afirmacije internacionalne moderne u razdoblju od polovine 20-ih do kraja 30-ih godina dvadesetog stoljeća., Dubravka Kisić, ravnateljica Hrvatskog muzeja arhitekture HAZU.