Preskočite na glavni sadržaj

'Tijelo' – nova predstava Mirjana Preis

Koreografkinja Mirjana Preis priprema novu predstavu 'Tijelo' koju izvodi Ina Sladić, a inspirirana je pjesmom Dorte Jagić 'Rad tijela za početnike'. Premijera će se održati u ponedjeljak, 8. studenog, u Zagrebačkom kazalištu mladih, s početkom u 19 sati. Slijedi izvedba istoga dana u 21 sat.
vrijeme: 08.12.2014. 19 i 21 h
mjesto: Zagreb; Zagrebačko kazalište mladih, Teslina 7
url: http://www.zekaem.hr/

Mirjana Preis, jedna od začetnica zagrebačke škole suvremenog plesa, na domaćoj plesnoj sceni je prisutna više od 40 godina. Dobitnica je brojnih priznanja i nagrada, među kojima i Strukovne Nagrade UPUH-a 2012. godine za 40. godina uspješnog bavljenja plesom te Nagrade hrvatskog glumišta za najbolju plesnu predstavu u 2004. godini za predstavu „Kaputt“. Ritmizacija, uz stilizaciju pokreta, dominantni je postupak u kreiranju scena i karakterizaciji likova, koji tako čine galeriju duhovitih plesnih krokija – karakterističnih za autorski rukopis Mirjane Preis.

U novoj predstavi "Tijelo" Mirjana Preis jezikom suvremenog plesa izlaže ideje suvremene neuroznanosti o povezanosti tijela i misli, o tome da tjelesne funkcije utječu na način na koji poimamo svijet te da imaju posljedice koje možemo tek naslutiti. Mirjana Preis govori o procesima razmišljanja i osjećanja tijelom. Viši organizam kao što je čovjek mora u odnosu prema jednom objektu razraditi dvije vrste senzora, senzore za objekt s kojim je u interakciji i senzore za vlastito tijelo, da bi znao u kojem je odnosu njegovo tijelo prema objektu. Svjesnost nije odvojena od tijela nego je upravo čine tjelesne funkcije koje se očituju kao osjećaji. Osjećaji su kompleksan skup postupaka kojima se usklađuje odgovor tijela na vanjske poticaje. U mozgu na neki način postoji tjelesna mapa, ili neuronska mapa tijela, signali se izmjenjuju između tijela i mozga, mozga i okoline. Čitavo tijelo daje odgovor na nastalu situaciju. Tijelo zauzima prostor, posjeduje masu i opire se gravitacijskoj sili. Svako tijelo, bez obzira na karakteristike ima pravo izlagati svoj pokret. Da li je dobro održavano tijelo pretpostavka za sreću? Emocije nastaju u tijelu. Nestalni kakvima se čine, naši osjećaji zapravo nastaju u kretnjama naših mišića i pokretima naše utrobe. Štoviše, ti materijalni osjećaji i fizički pokreti, nužni su za proces razmišljanja.