Preskočite na glavni sadržaj

5. Zagrebački arhivski dan

U subotu, 29. studenoga, u Hotelu Sheraton, održava se 5. Zagrebački arhivski dan. Skup će biti posvećen sljedećoj temi: Arhivi i arhivisti kao čuvari baštine u kontekstu društvenoga razvoja, identiteta, sjećanja i kritike.
vrijeme: 28.11.2014. 09,30
mjesto: Zagreb; Hotel Sheraton, Ulica kneza Borne 2
url: http://daz.hr/5zaddan
Peti po redu Zagrebački arhivski dan (ZAD – dan) međunarodni je znanstveno - stručni skup na kojem će se nastojati razmotriti dolazi li do ponovne promjene arhivističke paradigme, jesu li se arhivi do danas uspjeli više približiti svojim korisnicima i uspostaviti dijalog sa svojom publikom, jesu li, koristeći napredak informacijske tehnologije za poboljšanje svoje učinkovitosti, od (po)nekad zatvorenih institucija postali prepoznatljivi oblik društvene platforme te nije li time opseg potrebnih stručnih arhivističkih znanja postao širi ili samo drugačiji.

U uvjetima kad se pisanom kulturnom baštinom ne samo svjedoči i dokazuje nego se njome i manipulira i trguje, uspijevaju li arhivi i arhivisti očuvati jednu od svojih najvažnijih misija, ne samo onu zaštitničku nego i promicateljsku? U ovoj godini u kojoj je Modiano dobio Nobela za 'umijeće pamćenja', u godini u kojoj su arhivi (i arhive) u regiji gorjeli i bili poplavljeni te ih je u razdoblju od samo nekoliko mjeseci pogodila sad jedna sad druga kataklizma, jesu li uspjeli iskoristiti medijske servise da još jednom upozore na svoje mjesto u svijetu i na svoj značaj za budućnost? Odgovori na ta i slična pitanja bit će prezentirani u izlaganjima, rezimirani na Okruglome stolu i u zaključcima skupa te objavljeni u zborniku radova 5. ZAD – dana.
Program