Preskočite na glavni sadržaj

Thomas Lebrun u Zagrebu: 3 desetljeća opkoljene ljubavi

Queer Zagreb Sezona predstavlja znamenitog francuskog koreografa s predstavom 'Trois décennies d’amour cerné', koja se već naslovom posvećuje razdoblju od 3 desetljeća otkako je pojava AIDS-a počela utjecati na doživljaj žudnje. Predstava je na rasporedu 9. prosinca, u 20 sati, a ulaznice su dostupne pola sata pred početak predstave na mjestu izvedbe, Zagrebačkom plesnom centru.
vrijeme: 09.12.2014. 20 h
mjesto: Zagreb; ZPC, Ilica 10
url: http://www.queerzagreb.org/

Osamdesete su kao desetljeće obilježene mnogobrojnim preokretima, a u pogledu tijela jedan od naznačajnijih je bila pojava AIDS-a. 30 godina kasnije, stvoren je ovaj plesni spoj Erosa i Thanatosa, prikazujući tijela rastrgana između senzualnosti i igre zavođenja s jedne strane te potencijalne opasnosti koje su sada Drugi mogli predstavljati s druge strane.

Thomas Lebrun, važna figura suvremenog plesa u Francuskoj, u 3 sola i jednom duetu, uz glazbenu podlogu britanskog i američkog novog vala britkom emocionalnošću secira utjecaj AIDS-a, koji je nasilno i iznenada obuzdao entuzijazam i zanos te generacije.


Nakon izvedbi u djelima Bernard Glandiera, Daniel Larrieua, Christine Jouve i Christine Bastin, Thomas Lebrun je osnovao svoju organizaciju Illico 2000. godine. Od tada razvija raznoliki opus, a teme koje se ponavljaju u njegovim radovima su spol, ljubav i seksualnost, predstavljajući proces usidren u stvarnosti, ali i usmjeren i na prenošenje znanja, dok mu se u radu pridružuju umjetnici svih pozadina i godina. 2011. stvara solo Six order pieces u suradnji sa šestoro umjetnika s područja plesa no i kinematografije i videa, a 2012. stvara svoju verziju Djevojke i smrti (La jeune fille et la mort) sa sedam plesača u rasponu od 26 do 62 godine, s opernom pjevačicom i gudačkim kvartetom. 2012. napušta regiju Nord-Pas de Calais kako bi postao direktor centra Choréographique national u Toursu.

Izvedba se održava u suradnji sa Zagrebačkim plesnim centrom i Francuskim institutom u Zagrebu.
Informacije i rezervacije: queerzagreb@gmail.com