Preskočite na glavni sadržaj

Natječaj za programe Rijeke kao Europske prijestolnice kulture 2020.

Odjel za kulturu grada Rijeke raspisao je poziv za predlaganje programa koji će biti sastavni dio projekta Rijeka Europska prijestolnica kulture 2020. godine, a programi koji budu prihvaćeni postat će dio prijavne dokumentacije Rijeke za hrvatski grad - Europsku prijestolnicu kulture.
mjesto: Venice, Italy
url: http://www.labiennale.org
Predloženi programi moraju biti povezani s konceptom kandidature i moraju biti novi, što znači da ne smiju biti izvođeni, stoji u natječajnoj dokumentaciji. Zainteresirane se upućuje da programe predlažu na konceptu utemeljenom na pojmovima kao što su luka, rad, različitost i voda. 'Oni zajedno tvore narativ o posebnostima grada, njegovoj prošlosti, sadašnjosti i budućnosti te predstavljaju vrijednosti duboko utkane u povijesni identitet Rijeke. U njima se istodobno zrcale i temelji Europske unije: multikulturalnost, raznolikost, poštovanje različitosti, otvorenost za dijalog i suradnju', navodi se u pozivu.

Pročelnik Odjela gradske uprave za kulturu Ivan Šarar rekao je danas na kolegiju riječkoga gradonačelnika da su u pripremi kandidature dosad poduzete mnoge aktivnosti kako bi se 'informiralo, senzibiliziralo i okupilo sve potencijalne dionike i partnere u projektu te prikupilo materijale koji će biti dio prijavne dokumentacije'.

Potpisani su sporazumi o suradnji sa Sveučilištem u Rijeci, Primorsko-goranskom županijom i gradom Opatijom kao prvim partnerima, a s njima se dogovaraju zajedničke akcije vezane uz pripremu kandidature, dodao je.

Izvijestio je da je osnovana radna skupina za izradu koncepta kandidature, koji je nakon javnih konzultacija i predstavljanja konačno prihvaćen prije nekoliko dana. Najavio je osnutak zaklade za lakše prikupljanje novca za kandidaturu i projekt te osnutak radne skupine za izradu prijedloga programa Rijeka EPK 2020. koju bi činili svi ravnatelji kulturnih ustanova grada Rijeke i Primorsko-goranske županije te vanjski suradnici Karin Šerman, Lidija Nikočević, Janka Vukmir, Goran Lisica Fox, Hrvoje Ivanković, Feđa Vukić i Branimir Pofuk. Zadaća te radne skupine bit će procjena prijedloga programa pristiglih na objavljeni poziv i izrada konačnog prijedloga programa.

Šarar je rekao da Rijeka treba podnijeti kandidaturu do 17. travnja 2015., da će se u lipnju znati je li ušla u drugi krug, a u prosincu te godine ili siječnju 2016. koji će se hrvatski grad odabrati za Europsku prijestolnicu kulture.

Prijedlog slogana riječke kandidature je Rijeka 2020. - Luka različitosti/Rijeka 2020 – Port of Diversity.
(Hina)