Preskočite na glavni sadržaj

Izložba grupe Contra u Studiju 'Josip Račić'

Izložba grupe Contra, sa skicama, crtežima, studijama i slikama akademskih umjetnika okupljenih oko zajedničkog poimanja umjetničkog doživljaja, otvara se u četvrtak, 27. studenoga u Studiju Moderne galerije 'Josip Račić'.
vrijeme: 27.11.2014.
mjesto: Zagreb; Studio Josip Račić, Margaretska 3
url: http://www.moderna-galerija.hr
Svoja će djela izložiti Vladimir Blažanović, Žorž Draušnik, Tihomir Lončar, Vladimir Meglić, Željko Mucko, Goran Petrač, Velimir Rački, Davorin Radić i Petar Ujević slikari, kipari i glazbenici približno istih godina i duhovno bliskih osobnosti koji dijele jednak svjetonazor i kreativni govor, inicijalno ih je povezala težnja za pretvaranjem zvučnog doživljaja u vizualni, a unatoč zajedničkom djelovanju u grupi zadržali su individualnost i pri odabiru tema i po načinu slikanja, ističe se u najavi Moderne galerije.

Oni stvaraju crteže, akvarele, gvaševe, ulja, mozaike, vitraje i fresko slikarstvo, a dosada su se predstavili na tridesetak izložbi, počevši od multimedijskog projekta 'Hommage kontrabasu', multimedijalnog projekta s grafičkom mapom, nosačem zvuka i uljanom slikom, kao njihovom prvom izložbom, održanom 1988. u Zagrebu te drugim hrvatskim gradovima. Kako bi glazbu približili likovnosti, na otvorenjima su se izvodile skladbe za dva kontrabasa suvremenih hrvatskih skladatelja.

Jedan od umjetnika koji izlažu, Davorin Radić, ustvrdio je u predgovoru kataloga kako se današnje kaotično vrijeme osjeća i u likovnoj umjetnosti, u kojoj su 'zaboravljene kvalitete vrijednosti i izvrsnosti te se ponašamo kao da ničeg prije nas nije bilo', a na snazi je stanoviti 'pseudointelektualni terorizam'.
 
Radić smatra da su u prvom planu umjetnici bez talenta, što znači i bez djela, 'koji su svoje karijere sagradili negirajući tradiciju i institucije koje je ta tradicija stvorila, da bi se onda po svojoj revolucionarnoj logici i praksi u te institucije doslovno uselili i zavladali nad njima na svim razinama. Uz ove, bez ikakvog djela, prolaze još samo oni bez karaktera, s vrlo malo djela, razne varijante minimalista koji nikad nisu shvatili da je manje - manje, i da se njihova praksa kreće u području dizajna', ocijenio je.
 
Problem vidi u tome što današnjim 'vladajućim' umjetnicima ne odgovaraju Tizian, El Greco, Velazquez, Goya, Delacroix, Cezanne, Van Gogh, Gauguin, impresionisti, fovisti, ekspresionisti i sve velike osobnosti koje su sudjelovale u razdobljima čiste slikarske ili kiparske objave, zbog toga što su oni 'pili s izvora, a do izvora put znaju samo talent i strast'. 'Mi slikari i kipari Contre dijelimo divljenje upravo prema toj velikoj tradiciji, i to je divljenje koje obavezuje', naglasio je.

Izložba će biti otvorena do 14. prosinca.
(Hina)