Preskočite na glavni sadržaj

'Jenufa' zagrebačkog HNK na festivalu u Brnu

Opera 'Jenufa' češkog skladatelja Leoša Janačeka u režiji Ozrena Prohića i produkciji Hrvatskog narodnog kazališta iz Zagreba, gostovat će u petak, 28. studenoga, na 4. međunarodnom festivalu Janaček Brno 2014 u Mahen Theatreu u Brnu.
vrijeme: 28.11.2014.
mjesto: Češka; Brno
url: http://janacek-brno.cz/en/

Bienalni festival posvećen skladatelju koji je "proslavio ime svojega grada diljem svijeta" ove je godine podnaslovljen "Sretan rođendan Leoš" u povodu obilježavanja 160. obljetnice Janačekova rođenja 3. srpnja 1854.

Polazeći od ideje da je najbolji način prisjećanja jednog od velikana češke klasične glazbe okupljanje na jednom mjestu nekih od njegovih najvrjednijih i najpoznatijih djela, organizatori su u slavu tog "vječno mladog skladatelja" ove godine od 20. do 29. studenoga pripremili "veseo i nepretenciozan" program domaćih i inozemnih opernih produkcija, koncerata, kazališnih izvedbi, filmskih projekcija, skupova, radionica, izložbi i umjetničkih natjecanja.

Potresna glazbena drama "Jenufa" o crkvenjarki i njezinoj pokćerki Janačekovo je najizvođenije djelo, te ujedno i prvo iz bogatog opusa toga skladatelja pisano njegovim posebnim autorskim stilom u kojemu uvodi vokalne dionice ostvarene kao 'govorene melodije'.

Njihovo je podrijetlo u moravskim pučkim pjesmama, kojima se Janaček koristio kao akustičkim predloškom za svoje opere.

Tužnu priču u kojoj obrađuje problematiku položaja žena u konzervativnom društvu ruralne Moravske, te progovara o nepopustljivosti tradicije i društvenom licemjerju, Janaček je napisao između 1896. i 1902.

Prohić ju je scenografski i kostimografski smjestio u moderno doba, a njegova je produkcija, premijerno izvedena u HNK-u Zagreb u travnju 2012. pod ravnanjem Srboljuba Dinića, okarakterizirana u domaćem i inozemnom tisku kao izvedba "priključena suvremenom glazbenom kazalištu".

Tada su "u blistavoj glazbenoj izvedbi koja vješto gradi vrhunce", zablistale Tamara Franetović Felbinger kao Jenufa i Ivanka Boljkovac, koja je za "iznimnu, promišljenu i snažnu" interpretaciju Crkvenjarke dobila Nagradu Marijana Radev zagrebačkog HNK-a.

U glavnim ulogama u Brnu u ulozi Crkvenjarke nastupit će Dubravka Šeparović Mušović, Roman Sadnik bit će Laca Klemen, a nastupit će još Stjepan Franetović (Števa Burja), Zlatomira Nikolova (Burjeva) i drugi, dok će orkestrom ravnati ugledni ruski maestro Mihail Sinkevič, dirigent slavnoga Marijinskog teatra u Sankt Peterburgu. (Hina)