Preskočite na glavni sadržaj

Nagrade 'Julije Benešić' Mariju Kolaru i Davoru Ivankovcu

Laureatima ovogodišnjih 17. đakovačkih susreta hrvatskih književnih kritičara - Mariju Kolaru i Davoru Ivankovcu, u četvrtak navečer, u Đakovu, dodijeljene su Nagrade Julija Benešića.
mjesto: Đakovo
url: http://dhk.hr
Kolar je dobitnik nagrade Julija Benešića za knjigu kritika 'Nuspojave čitanja' koju je objavio Podravsko-prigorski ogranak Društva hrvatskih književnika (DHK), a mladi nuštarsko-vinkovački autor Ivankovac dobitnik je istoimene Povelje uspješnosti za niz kritika objavljenih između dvaju susreta.

Pravilo Susreta je da se dobitnici nagrada Julija Benešića proglase tijekom održavanja susreta, a ovogodišnji su održani krajem lipnja - u okviru 48. Đakovačkih vezova, dok im se nagrade uručuju na naknadnoj svečanosti. Mariju Kolaru nagradu je uručio predsjednik Matice hrvatske Đakovo Vlado Filić, a Davoru Ivankovcu zamjenik gradonačelnika Đakova Ivan Išasegi.

'Dok Davor Ivankovac piše kako je svako čitanje na koncu subjektivno, Mario je Kolar još eksplicitniji dizajnirajući korice svoje kritičarske knjige rečenicom koja je, zapravo, komunikacijska igra se teorijom Milivoja Solara o smrti ukusa: Ako je ukus mrtav, znači da više nema kriterija prema kojima možemo suditi o djelima, a to znači da je svako djelo dobro, a ako je svako djelo dobro, onda zapravo nijedno nije dobro. Kolarova je kritičarska knjiga, i njegova kritika uopće, u svim strukturnim segmentima uzorak odgovornoga i argumentiranoga pristupa prosudbi teksta o kojemu piše, a, uz to, osvjetljava i jedan posve zasjenjeni segment hrvatske književne, znanstvene i časopisne produkcije', naveo je u ime Prosudbenog povjerenstva Susreta dr. Goran Rem.

Susrete su organizirali DHK – ogranak slavonsko-baranjsko-srijemski, Matica hrvatska Đakovo i Grad Đakovo. Ovogodišnja središnja tema Susreta bila je 'Književna kritika spram kritičkog pristupa drugim umjetnostima'.
(Hina)