Preskočite na glavni sadržaj

Peta revija lutkarstva 'Lutkokaz' u Osijeku

Peta revija lutkarstva 'Lutkokaz' u Osijeku
Peta međunarodna revija lutkarstva 'Lutkokaz', koja se u Osijeku održava od 19. do 22. studenoga, donosi bogat program lutkarskih kazališnih i filmskih premijera, a otvorit će ju dvojezična glumačko-lutkarska predstava 'Oluja' Willliama Shakespearea.
vrijeme: 19.11.2014.
mjesto: Osijek
url: http://www.uaos.unios.hr/

Kako se ističe u najavi, inicijalno zamišljen kao revija najboljih ispita studenata Umjetničke akademije u Osijeku, Lutkokaz je prerastao početnu ideju, a ove godine, uz brojne lutkarske uspješnice i radionice, u sklopu programa održat će se i međunarodni znanstveni skup posvećen lutki.

Festival otvara u srijedu, 19. studenoga u Dječjem kazalištu Branka Mihaljevića dvojezična glumačko-lutkarska predstava "Oluja", nastala u koprodukciji Umjetničke akademije u Osijeku i akademije VŠMU iz Bratislave. U predstavi se isprepliću hrvatski i slovački jezik, gluma i lutkarstvo.

"U poznatoj bajkovitoj priči o otuđenosti, oprostu i ljubavi bratislavski će studenti likove s otoka odglumiti, a njihovi osječki kolege likove na brodu pretočit će u lutke", stoji u najavi.

Kao još jednu posebnost programa organizatori najavljuju premijeru prvoga hrvatskog srednjometražnog lutkarskog filma "Jan putuje", o marioneti koja nezadovoljna svojom drvenom sudbinom odlučuje krenuti na put oko svijeta u potrazi za identitetom. Režiju potpisuje Katarina Arbanas, koja je ujedno i autorica scenarija.

Program i ove godine donosi najbolje ispitne produkcije studenata glume i lutkarstva Umjetničke akademije u Osijeku.

"U potrazi za dijamantnom suzom" zabavna je i punokrvna ginjolska predstava koju odlikuju visok ritam igre i razigrana animacija obogaćena brojnim duhovitim minijaturama. "Dječak koji me nije vidio" uspio je lutkarski eksperiment scenskog oživljavanja nevidljive djevojčice animiranjem golog prostora, dok je "Don't You Want Somebody to Love" pravi ljubavni eksperiment u kojemu Kupid uz pomoć svoje čarobne strelice budi ljubav među naizgled spojivim, ali i nespojivim parovima, stoji u najavi.

Lutkokaz zatvara predstava "Kabanica" koja scenski oživljava Gogoljevu pripovijetku animacijom zvuka, prostora, predmeta, kostima i vlastitih tijela.

Od gostujućih predstava, tu je "Ježić Janček" Lutkovnog gledališča Maribor, priča o dječaku koji se jednog jutra probudi kao jež. U predstavi animatorica Elena Volpi na sceni, paralelno s pričom, stvara "neodoljiv svijet od gline".

Talijanski Piccolo teatro di Trieste gostuje s neverbalnom predstavom "Klap-klap", koja priča priču o dječjoj igri i nadmetanju putem bodypercussion tehnike u kojoj se vlastito tijelo pretvara u instrument, u čemu će se nakon predstave moći okušati i gledatelji.

U programu su i animirani film u tehnici kazališta sjena "Ptica", te "Nemreš pobjeć od animatora", koji promovira lutkarstvo i lutkarski izričaj Umjetničke akademije u Osijeku.

Lutkokaz i ove godine organizira nekoliko radionica namijenjenih studentima te međunarodni znanstveni skup "Europske odrednice pojma lutke i stručno lutkarsko nazivlje" na kojemu će sudjelovati brojni domaći i svjetski teoretičari lutkarstva, među kojima i poljski povjesničar i teoretičar Henryk Jurkowski.

Program 5. Lutkokaza održava se u prostorima organizatora revije, Umjetničke akademije u Osijeku, koja je rezervirana za radionice i znanstveni skup, dok se kazališne predstave i filmske projekcije održavaju u Dječjem kazalištu Branka Mihaljevića. (Hina)