Preskočite na glavni sadržaj

Zlato i srebro srednjeg vijeka u Arheološkom muzeju

U Arheološkom muzeju Zagrebu, u četvrtak, 20. studenoga, u 19 sati, otvara se izložba 'Zlato i srebro srednjeg vijeka', koja ostaje otvorena do 22. veljače 2015.
mjesto: Zagreb; Arheološki muzej u Zagrebu, Trg N. Š. Zrinskog 19
url: http://www.amz.hr
Izložbenim projektom , Zlato i srebro srednjeg vijeka u Arheološkom muzeju u Zagrebu željelo se široj javnosti predstaviti, prikazati i protumačiti odabrane predmete hrvatske kulturno-povijesne baštine pohranjene u srednjovjekovnim zbirkama hrvatskih arheoloških muzeja.

U središtu tog bogatog, često neobičnog ali ipak jasno stratificiranog kolopleta kulturne povijesti imali su se naći i na jednom mjestu biti prikupljeni raznovrsni arheološki predmeti izrađeni od plemenitih metala koji svojom zanimljivošću i kulturno povijesnom vrijednošću oslikavaju, govore i opisuju različita srednjovjekovna razdoblja koja započinju vremenom koje predhodi odlasku Hrvata iz njihove zakarpatske pradomovine a završava doseljavanjem u njihove i naše nove srednjoeuropske i istočnomediteranske prostore.

U toj novoj domovini Hrvati su zatekli i prihvatili štošta, što je u prostornoj i vremenskoj interakciji stvorilo novu, baštinski i kulturološki oplemenjenu vrijednost ostavivši iza sebe neizbrisiv trag na spomenicima povijesnosti i stvaralaštva kojeg smo s vremenom imenovali hrvatskim. Arheološka baština, više nego ikoja druga baštinska skupina, oslikava svu tu dijelom vidljivu, dijelom prikrivenu a često i posve sakrivenu povijesnu i materijalnu stvarnost u kojoj je nastajao, razvijao se i u konačnici oblikovao hrvatski kulturni identitet.