Preskočite na glavni sadržaj

Izložba Zorana Pozniča i Špele Pavli u Galeriji Lamparna

Ciklus izložbi 'Umjetnost i kaos' nastavlja se u subotu 15. studenoga, u 20 sati, u Galeriji Lamparna u Labinu, izložbom Zorana Pozniča 'Fenix' i  Špele Pavli 'Tri poti'.
vrijeme: 15.11.2014. 20,00
mjesto: Labin; Galerija Lamparna
Skulptura/instalacija 'Fenix' (Feniks) mag. Zorana Pozniča prema riječima autora 'purifikacija je kroz vatru, i to svega što nam se nakupilo u posljednjim dekadama. Puno skladište emocija, stvari, ideologija, koje na početku 21. stoljeća ne korespondiraju s potrebama i zahtjevima sadašnjosti. Fenix, rođen u vatri, novo biće, oslobođeno svega i svih. Entitet na putu ka novoj slozi, ka novoj utopiji, ka novoj slobodi.

O video radu 'Tri poti' (Troje puteva)  autorica Špela Pavli kaže: 'Srce kao ljubav, srce kao empatija, srce kao osjećaj, srce kao metafora humanosti, srce kao život, ali ipak, na početku 21. stoljeća srce kao mehanička pumpa, srce kao tehnički organ. Ljudsko ili životinjsko, mehanička sprava za cirkulaciju krvi u tijelu. Ništa više, i ništa manje.

Život, smrt i rođenje. Tri pojma udružena u međusobnom odnosu, i tako ih treba tretirati. Jedan bez drugog ne postoji, iako su u svakodnevnom životu predstavljeni svaki za sebe.'
 
Zoran Poznič, rođen 1959. u Trbovlju (Slovenija), 2007. diplomirao je na Akademiji za likovnu umjetnost i dizajn u Ljubljani, smjer kiparstvo, a 2009.  i magistrirao je na području videa i novih medija s radom na temu 'Socijalna struktura i video'. Od 2008. zaposlen je kao direktor kulturnog centra Delavski dom Trbovlje (DDT), programski je voditelj galerije Nova galerija DDT, kao i projekta 'Trbovlje novomedijsko mesto' (TNM). Od 2011. mentor je prve godine kiparstva na školi za vizualne umjetnosti LICE Ribnica (Galerija Miklova hiša). Zadnjih godina bio je voditelj i kustos više projekata s područja vizualnih praksi.
 
Špela Pavli, rođena u Sloveniji 1982. godine, 2008. diplomirala je na Pedagoškom Fakultetu u Mariboru, odsjek likovnih umjetnosti, u klasi prof. Petra Varl. Član je Slovenskog društva za estetiku te suvremene umjetničke grupe V.A.T. (Visual Alternative Trbovlje), a trenutno radi kao kustos u Zavodu za kulturu Delavski dom Trbovlje (DDT). Kandidat je za doktorat na području filozofije i teorije vizualne kulture na Filozofskom fakultetu u Kopru s disertacijom pod naslovom 'Kritika teorije suvremene umjetnosti Terry Smitha', pod mentorstvom dr. Aleša Erjaveca.