Preskočite na glavni sadržaj

Hrvatski film 'Marijine' na festivalu dokumentaraca u Amsterdamu

U okviru 27. međunarodnog festivala dokumentarnog filma u Amsterdamu (IDFA), najvećeg festivala tog žanra u svijetu koji će se održati od 19. do 30. studenog, među gotovo 300 dokumentaraca prikazat će se i hrvatski 'Marijine' Željke Sukove.
vrijeme: 19.11.2014.
mjesto: Nizozemska, Amsterdam
url: http://www.idfa.nl/

Film će se prikazati u programu "Ženski pogledi", koji se bavi ženskim utjecajem na suvremenu dokumentarnu produkciju. Petnaest vodećih redateljica dokumentarnog filma, među kojima su Pirjo Honkasalo, Barbara Kopple, Kim Longinotto i Jasmila Žbanić, bilo je pozvano da predstave po tri filma, jedan vlastiti, jedan u režiji žene koja ih nadahnjuje i jedan neke kreativne autorice koju žele istaknuti. U posljednjoj kategoriji Žbanić je izabrala "Marijine", izvijestila je Udruga UKUS, producent tog filma.

Program "Ženski pogledi" donosi 28 dokumentaraca, među kojima su stariji "Portrait of Jason" Shirley Clarke i "The House is Black" Forough Farrokhzad te filmovi novih talentiranih autorica, "How to Pick Berries" Eline Talvensaari i ovogodišnji kandidat za Oscara "Waiting for August" Teodore Ane Mihai.

IDFA je program osmislio potaknut istraživanjima o položaju žena u industriji oglašavanja, na televiziji i u igranom filmu, postavljajući pitanje jesu li žene u dokumentarnim filmovima manje zastupljene od muškaraca, ispred i iza kamere, te postoji li nešto kao što je "ženski pogled". U obliku pitanja i odgovora na festivalu će se istražiti koliko su ženske redateljice u posljednjih deset godina prisutne na njemu, a za 22. studenog je najavljena diskusija o ulozi žena u dokumentarnoj industriji.

Film "Marijine" već je prikazan na međunarodnom filmskom festivalu Odense u Danskoj, u čiji ga je program, kao svoj omiljeni film, odabrao Zlatko Burić, hrvatski glumac s danskom adresom te na nizu svjetskih festivala. Među ostalim, na HOT DOCS u Torontu, festivalu u Karlovym Varyma gdje je dobio nagradu FEDEORA, te na CPH:DOX-u u Kopenhagenu, MoMA’s Documentary Fortnightu u New Yorku, festivalu u Goeteborgu te u Urugvaju, Varšavi i Vroclavu, Sydneyu i Podgorici, gdje je odabran za najbolji regionalni film.

Film je redateljičina posveta pokojnoj baki Mariji Violić, koja se bojala da će ju nakon smrti svi zaboraviti. Zahvaljujući filmu njenih unuka Željke, redateljice i Nine Violić, prvakinje zagrebačkog HNK, i Danire, koju u filmu glumi suvremena plesačica Mila Čuljak, dogodilo se suprotno i baku Mariju svijet tek počinje upoznavati, ističe se u obavijesti producenta. (Hina)