Preskočite na glavni sadržaj

20 godina umjetničkog djelovanja Edine Pličanić

Edina Pličanić, prvakinja Baleta Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu u srijedu, 19. studenoga, u 19,30 sati, naslovnom ulogom u baletu 'Ana Karenjina' obilježit će 20 godina umjetničkoga rada.
vrijeme: 19.11.2014. 19,30 h
mjesto: Zagreb; HNK u Zagrebu, Trg maršala Tita 15
url: http://www.hnk.hr/

Balet 'Ana Karenjina' nastao prema Tolstojevu romanu, na izabranu glazbu Čajkovskog u koreografiji Lea Mujića praizveden je 4. travnja ove godine. Na svečanoj izvedbi 19. studenoga uz Edinu Pličanić u glavnim ulogama nastupit će Guilherme Gameiro Alves (Karenjin) i Tamás Darai (Vronski).


Edina Pličanić rođena je 1977. u Zagrebu, gdje je završila gimnaziju i Školu za klasični balet u razredu Silve Muradori. Članica Baleta Hrvatskoga narodnog kazališta postala je 1994. godine.

Već u prvoj profesionalnoj sezoni  izabrana je u ansambl međunarodnog plesnog  projekta Donauballet, gdje ostvaruje suradnju s poznatim suvremenim koreografima te gostuje na sceni Nizozemskog plesnog kazališta u Den Haagu. U tijeku rada na tom projektu ranjena je, zajedno s ostalim plesačima koji su stradali u baletnoj dvorani, prigodom raketiranja grada Zagreba u svibnju 1995. Bruseći korak po korak svoj zanat na zagrebačkoj sceni, plešući  manje, srednje, a zatim i velike uloge, sljedećih je godina surađivala s mnogim hrvatskim i stranim koreografima, kao što su Milko Šparemblek, Sonja Kastl, Ivica Sertić, Miljenko Vikić, Svebor Sečak, Staša Zurovac, Dinko Bogdanić, Leo Mujić, Ronald Savković, Ted Bransen, Martino Müller, Krzyzstof Pastor, Vasco Wellenkamp, Renato Zanella, Nacho Duato, Hans van Manen, Hugo Viera, Edward Clug, Iraida Lukašova, Norman Dixon, Derek Deane i dr.

Od 2003. godine prvakinja je Baleta i otada je interpretirala  gotovo sve glavne uloge klasičnog, neoklasičnog, nacionalnog i suvremenog baletnog repertoara. Za mnoge svoje interpretacije nagrađena je strukovnim nagradama, spomenimo tri Nagrade hrvatskog glumišta za ulogu Julije u Romeu i Juliji Prokofjeva 2003., za ulogu Odette/Odilije u 'Labuđem jezeru Čajkovskoga' 2005. i za ulogu Aurore u 'Trnoružici' Čajkovskoga 2007. Nagrade Ana Roje zagrebačkog HNK  dobila je 2001.  za uloge u baletima 'Labuđe jezero', Coppélia, Tko je ugasio svjetlo, Četiri godišnja doba, 2010. za ulogu Marguerite Gauthier u Dami s kamelijama A. Dumasa sina - C. Davisa - D. Deanea i 2011. za ulogu Aurore u 'Trnoružici' Čajkovskoga u koreografiji D. Deanea te ostvarene umjetničke dosege u Baletu Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu. Godine 2008. dobiva Medalju grada Zagreba za umjetnička dostignuća u baletnoj umjetnosti. S predstavama zagrebačkog Baleta gostovala je na Festivalu u Ljubljani, Dubrovačkim ljetnim igrama, u Sarajevu, Palma de Mallorci, Ludwigsburgu, Trstu, s Plesnom trupom Croatia  na Bermudima, a samostalno u Bukureštu, Palermu, Seulu, Osijeku i dr.

Balet 'Ana Karenjina' nominiran je za ovogodišnje Nagrade publike Teatra.hr u kategoriji predstava godine, a Edina Pličanić i Guilherme Gameiro Alves u kategoriji izvođača godine upravo za uloge Ane Karenjine i Karenjina te Leo Mujić u kategoriji redatelj/koreograf godine.