Preskočite na glavni sadržaj

Špiro Guberina i Nevenka Petković Sobjeslavski dobitnici nagrada za svekoliko umjetničko djelovanje

Istaknuti hrvatski glumac Špiro Guberina i operetna primadona Nevenka Petković Sobjeslavski dobitnici su ovogodišnjih nagrada za svekoliko umjetničko djelovanje Hrvatskog društva dramskih umjetnika (HDDU), objavljeno je u ponedjeljak na konferenciji za novinare, uz nominacije za nagrade hrvatskog glumišta, koje se tradicionalno dodjeljuju 24. studenog.
vrijeme: 10.11.2014.
mjesto: Zagreb
url: http://www.hddu.hr/

Guberina je po koječemu osebujan, "glasa koji poskakuje i brekće, lica naglašena mimikom što na čudesan način spaja komično i tragično, s tijelom koje kao da se srami svoje snage, pomalo povijeno u ramenima kao da nosi teret, ali s rukama koje se otvaraju djeci i nogama koje čaplinovskom gipkošću hrle u susret publici, uvijek prisutan, svijetleći iz prikrajka, jasan i čist, ali korak iza prvih reflektora", stoji u obrazloženju nagrade glumcu prisutnom na kazališnoj sceni proteklih šezdeset godina.

Za Nevenku Petković Sobjeslavski ističe se da je njezin životni put bio "sadržajan, bogat, iskustven, ovjenčan uspjesima, pohvalama, nagradama, slavom i, kako to počesto biva, ponekom gorčinom". "Nikad ne posustajući, neumornim radom i upornošću, u želji za napredovanjem, izborila je svoju izvrsnost i pobijedila sve prepreke koje su joj ponekad stajale na putu", dodaje se.

Žiri je odradio herojski posao pogledavši oko šezdeset prijavljenih predstava i još neke po svom izboru, rekao je predsjednik Društva Boris Svrtan na konferenciji za novinare. Najavio je da će dodjela nagrada u zagrebačkom Hrvatskom narodnom kazalištu, uz izravan prijenos na HRT 2, biti fokusirana na dvadesetak kazališnih središta diljem Hrvatske, kako bi se "reflektori okrenuli prema centrima koji vrijedno rade predstave, a koji su često medijski uskraćeni".

Za najbolju predstavu u cjelini nominirani su autorski projekt "Potop" Mirana Kurspahića, "Thelma i Louise" Dalibora Matanića (Istarsko narodno kazalište u Puli) te "Tri sestre" Slobodana Unkovskog (Gavella), a za najboljeg redatelja Saša Božić za predstavu "Nora", Janusz Kica za predstavu "Amerika" te Miran Kurspahić za "Potop".

Najbolji glumci birat će se između Hrvojke Begović (za ulogu Elmire u predstavi "Tartuffe"), Nataše Janjić (za ulogu Maše u "Tri sestre") i Helene Minić (za ulogu Thelme u "Thelma i Louise") te Živka Anočića (za Karla Rossmana u "Americi"), Ozrena Grabarića (za Andreja Sergejeviča Prozorova u "Tri sestre") i Krešimira Mikića (za naslovnu ulogu u "Hamletu").

Za sporedne ženske uloge nominirane su Mia Anočić-Valentić ("Živio Harms! Čuda postoje" i "Zagreb gori"), Tatjana Bertok-Zupković (za ulogu u "Ani Karenjinoj") i Anastasija Jankovska ("Kontra progresa"), a za sporedne muške uloge Aleksandar Bogdanović (za ulogu u "Ani Karenjinoj"), Igor Kovač ("Amerika") i Rakan Rushaidat ("Živio Harms! Čuda postoje!). U kategoriji najboljih do 28 godina nominirani su Iskra Jirsak, Anđela Ramljak i Mirela Videk te Filip Križan, Adrian Pezdire i Giullio Settimo.

U žiriju za dramu bili su Ivica Kunčević, Nives Madunić Barišić, Branko Pjer Meničanin, Dubravka Ostojić i Kostadinka Velkovska.

"Iako se čini da je puno nominacija i nagrada nama je bilo premalo za sve koji su ih zaslužili što pokazuje da je, unatoč katastrofalnoj financijskoj sitauciji u kazalištu kao posljedici krize i 0,49 posto izdvajanja iz proračuna za kulturu te dominaciji kazalšnih skandala u medijima, protekla sezona bila ohrabrujuća, što se osobito odnosi na mlade umjetnike", rekla je Ostojić.

S njom se složila Kostadinka Velkovska, ocijenivši sezonu respektabilnom, unatoč kriznim trenucima. "Talentirani smo i kreativni, a vjerujem da će tako i ostati jer svi mi u startu imamo veliku ljubav i entuzijazam prema ovom poslu, inače se njime ne bismo bavili", naglasila je.

Za razliku od drame, prema ocjeni Višnje Mažuran, na čelu žirija za operetu i mjuzikl u kojem su bili još Branimir Pofuk i Jana Haluza, na tom je području bilo malo predstava, pa su nagrade uobičajeno usmjerene prema "Komediji", a neke od pogledanih predstava bile su izrazito amaterske.

Najbolja predstavu u cjelini na tom području birat će se između mjuzikla "Crna kuća - mjuzikl u boji" u režiji i koreografiji Igora Barberića (koprodukcija B GLAD produkcija i Udruga KiP), "Guslač na krovu" u režiji Ozrena Prohića (riječki HNK) i "Mothy Python's Spamalot", u režiji Igora Mešina ("Komedija").

Nagrade za najbolje redateljsko, dirigentsko ili koreografsko ostvarenje dodjeljivat će se između Igora Mešina, za režiju predstave "Monthy Python's Spamalot", Bojana Valentića, koji je napravio koreografiju za isti mjuzikl te Igora Vlajnića za dirigentsko ostvarenje u "Guslaču na krovu".

Zdenka Kovačiček (za ulogu Elle u mjuziklu "Ella i Marilyn", Renata Sabljak (za Gospu od jezera u Mothyju Pythonu) i Vanda Winter (za Janu u "Gubec begu") nominirane su za najbolju žensku ulogu, a Dražen Čuček (za Sir Robina u Pythonu), Damir Lončar (za Kralja Arthura u istom mjuziklu) i Bojan Šober (za ulogu Tevye u "Guslaču na krovu"), za najbolju mušku ulogu. Od mladih umjetnika nominirani su izvođači iz "Crne kuće - mjuzikla u boji" - Antonia Barišić, za ulogu Magdalene i Damir Kedžo za ulogu Biskupa.

Za najbolju plesnu predstavu u cjelini nominirani su "Hermafroditi duše" Žaka Valente, "Istovremeno drugi" Matije Ferlina i "Surprised body project - Zagreb" Francesca Scavette, a za najbolje koreografsko ostvarenje Aleksandra Janeva Imfeld ("Pokret-ač"), Marjana Krajač ("Koreografska fantazija br.1") i Roberta Milevoj ("Opet Roberta").

Dok će se za najbolju žensku plesnu ulogu natjecati Dina Ekštajn ("Pokret-ač"), Aleksandra Mišić ("Hermafroditi duše") i Petra Valentić ("Anything"), u kategoriji muške uloge nema nominiranih. U žiriju za ples bili su Bosiljka Vujović Mažuran, Katarina Đurđević i Silvia Marchig.

Objavljene su i nominacije za najbolju lutkarsku predstavu te glumačka ostvarenja u njima, za najbolji praizvedeni suvremeni hrvatski dramski tekst, najbolja redateljska i glumačka ostvarenja u radio, odnosno televizijskoj drami. Svi žiriji zajednički su nominirali najbolja ostvarenja za scenografiju i kostimografiju.

Nagrada za izniman doprinos kazališnoj umjetnosti dodijeljena je Đurđi Škavić za kontinuirani rad jezične savjetnice u stotinama predstava brojnih kazališta i kazališnih skupina. (Hina)