Preskočite na glavni sadržaj

Rekordan broj institucija u šestoj Noći kazališta

Rekordan broj institucija u šestoj Noći kazališta
Ovogodišnja, šesta Noć kazališta održat će se 15. studenoga u 43 grada, pod motom 'Nisu izbori, a svi se trgaju za stolicu', a na ukupno 76 lokacija u Hrvatskoj moći ćete pogledati 147 predstava od 94 različitih institucija, kazališta, udruga… Uz predstave, održat će se i preko 70 različitih popratnih programa (koncerata, razgledavanja kazališta, party-ja…).
vrijeme: 15.11.2014.
url: http://www.noc-kazalista.com/

Na konferenciji za novinare održanoj 10.studenoga u Dječjem kazalištu Dubrava objavljen je program 6. Noći kazališta, a sudjelovali su: gospodin Željko Šturlić (ravnatelj NS Dubrava), Leo Vukelić (voditelji Dječjeg kazališta Dubrava), Vlatko Panić (koordinator programa Noći kazališta), voditeljica ureda Nada Kruljac, gospođa Iva Hraste-Sočo, voditeljica Službe za dramsku umjetnost Ministarstva kulture RH i predstavnici kazališta koji su predstavili svoje programe.

Noć kazališta počinje odmah u ponoć kod novih sudionika u Suhopolju. Nakon predstave u petak slijedi druženje i doček Noći kazališta koji će se nastaviti u ponoć svečanom zdravicom i zabavom. Prve predstave u Noći kazališta počinju u 10 sati u Hrvatskom narodnom kazalištu u Varaždinu te u Maloj sceni u Zagrebu.

Osim Suhopolja ima još novih sudionika kao što su Zajednica udruga Centar nezavisne kulture iz Zadra, Gacko pučko otvoreno učilište Otočac, Centar za kulturu Sv. Filip i Jakov, Glumačka družina Đula iz Ogulina itd.

U Gradskom kazalištu Beli Manastir imat ćemo jednu premijeru i gostovanje Draft teatara iz Tuzle, a u Gradskom kazalištu Đurđevac Mostarski teatar mladih 1974. Gradsko kazalište Joza Ivakić iz Vinkovaca ugošćuje čak dva teatra iz BIH: Teatar Fedra iz Bugojna i Mali teatar iz Mostara, dok u Istarskom narodnom kazalištu, Gradskom kazalištu Pula gostuje Slovensko narodno gledališče iz Maribora.

Na jedinoj otočkoj lokaciji, na otoku Šolti, također je jedno zanimljivo gostovanje. Šoltani su ugostili Amatersko kazalište Ranko Marinković iz Visa tako da u ovogodišnjoj manifestaciji sudjeluju predstave s dva otoka.

Jedinstveni program „Kazalište u vašem (g)radu“ održavat će se u Hrvatskom narodnom kazalištu Ivana pl. Zajca u Rijeci u sklopu kojeg se može sudjelovati na probama opere, baleta i drame. Također će se organizirano razgledavati kazalište te na kraju dobiti titulu Diplomirani gledatelj.

Festival Opatija skreće pozornost na status kazališta, odnosno predstave kao kazališnog proizvoda koji je danas upravo to, samo običan proizvod, pa ulaznice nudi po „akcijskoj cijeni“ od 9,99 kuna.

Najbogatiji program ove godine nudi Dječje kazalište Branka Mihaljevića u Osijeku s čak 7 predstava i 7 popratnih programa. Oni svoj program ostvaruju u suradnji s Umjetničkom akademijom u Osijeku.

Najveći broj programa i dalje je besplatan, a onaj koji nije sa znatnim je popustima. Detaljan program nalazi se na službenoj stranici www.noc-kazalista.com.