Preskočite na glavni sadržaj

Kristian Novak dobitnik književne nagrade Tportala

Književnik Kristian Novak ovogodišnji je dobitnik književne nagrade Tportala za najbolji roman, 'Črna mati zemla', a nagrada je autoru uručena 29. listopada, u zagrebačkom kinu Europa.
mjesto: Zagreb; Kino Europa
url: http://www.tportal.hr
Prosudbeno povjerenstvo u obrazloženju ističe kako se u romanima koji su se natjecali, tražila 'svježina i začudnost, istančanost u detaljima i stilsko-jezične izazovi te strastveni autorski napor'. Povjerenstvo je to pronašlo u romanu 'Črna mati zemla' Kristiana Novaka, koji je djelomično pisan i međimurskim dijalektom, rekla je predsjednica Prosudbenog povjerenstva Jadranka Pintarić.

Uz Novakov nagrađeni roman, u natjecateljskoj završnici bili su još i romani – 'Povratak Filipa Latinovića' Borisa Perića, 'Stanje sumraka' Sibile Petlevski, 'Hakirana Kiti' Andreje Pisac i 'Umjetne suze' Milka Valenta.

Proglašenju pobjednika nazočila je i ministrica kulture Andreja Zlatar Violić, koja je u prigodnom govoru naglasila da nagrade imaju smisla zato što daju potporu onima koji pišu.

Ocijenila je da su se hrvatski pisci okrenuli autorskim potrebama te kako u književnosti sada izostaje generacijsko ujedinjenje i zajednička poetika, a prevladava individualni pristup poetici.

Na ovogodišnji natječaj roman@tportal.hr pristiglo je 49 radova, koje su ocjenjivali članovi prosudbenoga povjerenstva Katarina Luketić, Jadranka Pintarić i Miroslav Mićanović.

Kristian Novak rođen je 1979. u Baden-Badenu u Njemačkoj. Osnovnu je školu pohađao u Sv. Martinu na Muri, a opću gimnaziju u Čakovcu. Godine 1998. upisuje studij hrvatskog jezika i književnosti te njemačkog jezika i književnosti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, na kojemu je diplomirao 2005.

Doktorski rad pod naslovom 'Rekonstrukcija jezičnih biografija pripadnika ilirskoga pokreta. Prilog povijesnoj sociolingvistici hrvatsko-njemačkih jezičnih dodira' obranio je u ožujku 2011.

Tijekom studija Novak je bio kategorizirani vrhunski sportaš Hrvatskoga olimpijskog odbora i standardni hrvatski reprezentativac u karateu te osvajač niza svjetskih i europskih odličja u pojedinačnoj i ekipnoj konkurenciji.

Objavio je i roman 'Obješeni', a 'Črnu mati zemlu' objavio je 2013. zagrebački nakladnik Algoritam. Nagrada roman@tportal.hr dodjeljuje se sedmu godinu zaredom. Lani je najboljim romanom proglašen 'Budi Hamlet, pane Hamlete' Tahira Mujičića.
(Hina)