Preskočite na glavni sadržaj

Zagreb Indie Revija: nezavisni filmovi u velikim kinima

Zagreb Indie Revija filmova, kojom se omogućuje da se svjetska nezavisna produkcija prikazuje i na velikim kino platnima diljem Hrvatske, održat će se od 30. listopada do 6. studenog u kinima CineStar, a želja je organizatora da već od iduće godine revija preraste u festival.
vrijeme: 30.10.2014.
mjesto: Zagreb, Rijeka, Osijek, Split i Mostar
url: http://www.blitz-cinestar.hr/

Namjera nam je da revija iduće godine postane Zagreb Indie Festival koji će gledateljima na jednom mjestu ponuditi najbolje filmove sa svjetskih festivala, rekao je Igor Rakonić, direktor organizatora revije, distributera Discoverya, u utorak na konferenciji za novinare. Mnogi od tih filmova, atraktivni, ali nekomercijalni naslovi inače nikada ne bi bili prikazani u redovitoj kinodistribuciji, dodao je, pohvalivši suradnju sa CineStarom započetu još tijekom organizacije Vukovar Film Festivala.

Mia Pećina, voditeljica marketinga, promocije i prodaje CineStara, podsjetila je da ta kina godinama prikazuju kvalitetne festivalske filmove koji poluče i vrlo dobar odaziv publike, a nada se da će se projektu pridružiti i ostali distributeri koji se već dugo tvrdoglavo trude dovoditi takve filmove u kina. Vjerujem da će ovakva revija sve podići na višu razinu, a najuspješniji naslovi s revije nastavit će s projekcijama unutar CineStar multipleksa i nakon revije, najavila je.

Za reviju je odabrano 17 filmova iz Blitz i Discovery distribucije, ponajboljih i nagrađivanih uradaka sa svjetskih A festivala, Cannesa, Berlina, Toronta, Venecije, u CineStar kinima u Zagrebu, Rijeci, Osijeku, Splitu i Mostaru.

Prikazat će se ruski film "Levijatan" Andreja Zvjaginceva u kojem se oštro kritizira putinovska Rusija, "Karta do zvijezda" kanadskog filmaša Davida Cronenberga s Julianne Moore u glavnoj ulozi za koju je nagrađena u Cannesu, "Mama", novi film kanadskog čuda od djeteta, redatelja Xaviera Dolana i "Dva dana, jedna noć" belgijske braće Dardenne, s oskarovkom Marion Cotillard u glavnoj ulozi.

Bit će tu i novi film Jakea Gylenhaala "Noćne kronike", u kojem tumači novinara koji istražuje kriminalni milje, "Najtraženiji čovjek" Antona Corbijna, u kojem je svoju posljednju ulogu ostvario Philipp Seymour Hoffman i talijanski film "Čuda" o djevojčici koja uzgaja pčele i glava je svoje male obitelji.

"Betlehem", laureat Venecija film festivala i Izraelskih filmskih nagrada, potresna je priča smještena u politički uzburkani Izrael i Palestinu, "Pravila preživljavanja" je surova priča o susretu oca i sina u okrutnim zatvorskim uvjetima, dok u filmu "Nevina laž" Reese Whiterspoon glumi ženu koja se zbližava sa sudanskim izbjeglicom.

Na programu su i "Križni put", u Berlinu nagrađena priča o djevojčici koja je silno odlučila postati svetica, crna komedija "Divlje priče" argentinskog redatelja Damiana Szifrona, mađarski film "Bijeli Bog" o psima koji ustaju protiv terora ljudi i "Dvojnik" Richarda Ayodea, s Jessijem Eisenbergom u ulozi dvojice muškaraca koji su totalni antipod jedan drugome.

Film "Rudderless", o čovjeku koji osnuje bend radi uspomene na pokojnog sina, režirao je glumac Wiliam H. Macy, a još jedan glumac pojavljuje se u ulozi redatelja - u filmu "Homesman" Tommy Lee Jones donosi vestern priču s dvostrukom oskarovkom Hilary Swank. Ležernije teme donosi meksički film "Instrukcije nisu uključene" o čovjeku koji nenadano saznaje da ima kćer i prisiljen je otkriti čari roditeljstva. (Hina)